Încheierea manifestărilor sub genericul „Caravana de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi ”

de | ian. 8, 2017

Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Cluturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și Paraclisul Misionar pentru rromi „Sfântul Stelian” din Parohia Turda-Fabrici, cu binecuvantarea  Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului,au organizat în perioada 6 decembrie 2016- 8 ianuarie 2017 Caravana de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ediția I, acțiune caritativă cu ocazia sărbatorilor de iarnă. În cadrul caravanei s-au desfășurat mai multe activități cum ar fi:

-Sceneta „Nasterea Domnului”, realizată de copiii rromi din Parohia Turda-Fabrici la parohii din zona Turda și la instituții publice și private.

– Activități misionar-pastorale la Penitenciarul din Gherla și la Secția  Exterioara pentru femei și Minori Cluj-Napoca

– Mai multe grupuri de copii si tineri rromi au interpretat colinde la institutii publice, printre care și la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și la Mitropolia Clujului. Această activitate s-a bazat pe experianța anilor trecuți când elevi rromi din Școala Gimnazială Traian Dârjan din Someșeni (elevi rromi- majoritatea proveniți din Pata-Rât) au participatîn creștere numerică dublă de la un an la altul la această activitate, ultimul an fiind 80 de elevi rromi alături de colaboratorii din școalăcadre didactice rrome, profesor de religie și directorul școlii.

-Copii rromi din mai multe comunități au primit cadouri în cadrul caravanei,cu sprijinul partenerilor.

Un eveniment mai special a fost oferirea de cadouri pentru copiii rromi din Pata-Rât, alături de Moș-Crăciun si studentii de la ASCOR Cluj. Aceștia au pregătit și oferit pachetele în comunitate și de-asemenea au colindat în casele rromi.

La Penitenciarul din Gherla și la Secția  Exterioara pentru femei și Minori Cluj-Napoca a fost savarsita Sfinte Liturghii bilingve (romana-rromani), cateheze, s-au oferit pachete pentru femeile deținute  alături de asociatia „Oastea Domnului” Gherla și au fost colindați deținiții din penitenciar.

Sfânta Liturghii bilingvă (romana-rromani)  la Penitenciarul Gherla s-a desfășurat chiar în(prima Zi de Crăciu) în Ziua de Craciun,25 decembrie 2016, la finalul căreia Președintele AOSMCr Sf Moise  Arapul a transmis un mesaj deținuțlor participanți despre semnificația Nașterii Domnului și importanța educației pentru comunitatea de rromi.

Caravana de Crăciun a copiilor și tinerilor rromi din Arhiepiscopie s-a încheiat astazi, 8 ianuarie 2017, când a fost planificată oficierea Sfintei Liturghii bilingve (romana-rromani) laSecția  Exterioara pentru Femei și Minori Cluj-Napoca și au fost sfințite camerele deținutelor împreună cu preotul penitentiarului.

În comunitatea din Pata-Rât casele rromilor din cele 4 comunități de rromi unde locuiesc aproximativ două mi de persoane au fost sfințite pentru prima data prin implicarea exclusivă a enoriașilor rromi din  Parohia Misionară pentru Rromi Sf Nicoale si Sf Moise Arapul din această zonă, alături de preotul Gelu-Petru Săvărășan.

 

Material realizat pentru Radio Renașterea de Crăciun Ioan-Lăcătuș, președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Cluturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA