Înființarea Patriarhiei Române prin decizie sinodală și lege organică

de | mart. 18, 2025

Anul 2025 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” la împlinirea a o sută de ani de la înălțarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie. Pentru a marca acest eveniment din istoria Bisericii noastre stăm de vorbă cu domnul Mircea Gheorghe Abrudan, Cercetător Științific II în cadrul Institutului de istorie George Barițiu, al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, despre  etapele esențiale ale procesului înființării patriarhiei și intervențiile celor mai importanți actori implicați în acest act istoric și eclesial.

Săptămâna aceasta dezbatem  hotărârea de înființare a Patriarhiei Române prin decizia Sfântului Sinod din 4 februarie 1925 și legea pentru ridicarea scaunului primațial al României la rangul de patriarhat românesc, adoptată, în conformitate cu legislația românească a epocii, de cele două camere ale Parlamentului României, și anume de către Senat, în 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, în 17 februarie 1925.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Înființarea Patriarhiei Române prin decizie sinodală și lege organică
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în Teologie, din anul 2024. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Catehism. ABC-ul credinței | Moartea și Învierea lui Hristos

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este prefațată de Cruce iar Crucea și suferința Domnului nu ar fi avut sens fără Înviere. Sunt două acte fundamentale ale iconomiei mânturii în jurul cărora gravitează opera de răscumpărare săvârșită de Hristos dar și mântuirea...