După învățătura Sfinților Părinți, inima este centru duhovnicesc al tuturor darurilor Sfântului Duh și al tuturor faptelor bune, care își au sediul tot în inimă. Dacă punem străjer pe minte, adică gândul cel bun, el nu va lăsa să intre înăuntru păcatele celor cinci simțuri, iar patimile cele ce ies din inimă le va opri, ca să nu se prefacă în păcate. Așadar, paza inimii constă în a pune gândul portar al inimii, pentru a opri orice cuget pătimaș.

Sfântul Maxim Mărturisitorul face o remarcă esențială: „Mintea, adândul inimii, este locul luptei duhovnicești nevăzute, ea aflându-se între îngeri și diavol. Aici, în văzduhul inimii, se duce războiul nevăzut, aici sunt biruiți, într-o primă etapă, vrășmașii. Aici are loc întâlnirea omului cu Dumnezeu.”

Repere de viață duhovnicească
Repere de viață duhovnicească
Inima omului
Inima omului
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/natanael/" target="_self">Protos. Natanael Zanfirache</a>

Protos. Natanael Zanfirache

Slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunii „Repere de viață duhovnicească”.

Mai multe

Despre Sfânta Cruce și cultul ei în Biserica Ortodoxă

Despre Sfânta Cruce și cultul ei în Biserica Ortodoxă

De la duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și până la odovania acestui praznic, Biserica noastră celebrează prin imne și rugăciuni Sfânta Cruce, acest simbol, semn și relicvă sfântă, care pentru creștini înseamnă altarul de jertfă al Domnului. Crucea este semnul...

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P3

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.