Institut pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme, înființat la Cluj-Napoca

de | nov. 23, 2020 | Cultură

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va reinaugura marți, 24 noiembrie 2020, Institutul Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. La ceremonia care va avea loc online, începând cu ora 12.00, și va fi transmisă live pe contul de Youtube al UBB vor lua cuvântul prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, prof. univ. dr. Dragoș Ciupariu, secretar de stat pentru cercetare în cadrul Ministerului Educației și Cercetării și acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. De asemenea, vor lua cuvântul reprezentanții conducerii Institutului și coordonatorii Centrelor din cadrul Institutului. Mai mult, vor lua cuvântul și unii membri ai familiei, implicați în reînființarea acestui Institut și în fondarea unei fundații dedicate memoriei savantului, informează reprezentanții Universității.

„Nu reînființăm simplu fostul institut, ci avem un institut care repară istoria, dar actualizează în modernitate moștenirea academică a savantului; într-adevăr, extinderea domeniului de la speologie la studiul vieții în condiții extreme, deschide posibilitatea unor avantaje competitive extraordinare. În fine, mă bucură implicarea în Institut a specialiștilor români din țară și străinătate, care și-au unit forțele pentru acest demers de anvergură, de suflet și academic!”, declară prof. univ. dr. Daniel David.

În 1920 profesorul Emil Racoviță a înființat, la Universitatea din Cluj, primul Institut de Speologie din lume, care se va numi, din 1948, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”. În 1956, acesta a fost desființat în cadrul universității și s-a format un nou institut național în subordinea Ministerului Învățământului (Institutul de Speologie al Republicii Populare Române). Noul institut se va numi, din 1957, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”. Din 1960 acest nou institut a ajuns în subordinea Academiei Române, până în 1972, când a revenit în cadrul ministerului învățământului. După 1990, institutul a revenit în subordinea Academiei Române, unde funcționează și în prezent, fiind dedicat speologiei.

Institutul Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme continuă la rândul său Institutul desființat în universitatea clujeană în 1956, având sediul central în clădirea universității clujene în care a funcționat și vechiul institut universitar. Rectorul UBB, Daniel David, susține că acesta  se va ocupa cu studiul vieții în condiții extreme și va extinde domeniul de la biospeologie la formele de viață de pe fundul oceanelor până la spațiul cosmic.

Mai multe din Cultură