Institute și centre de cercetare clujene, beneficiare ale granturilor Academiei Române – 2023

de | dec. 11, 2023

Academia Română a anunțat finalizarea competiției interne de proiecte de cercetare științifică GAR-2023, în urma căreia au fost aprobate spre finanțare 19 proiecte (dintre care, 4 din Cluj), care vor beneficia, în total, de aproximativ 4 milioane de lei, pe o perioadă de doi ani. Finanțarea granturilor este asigurată din resurse proprii ale Academiei Române, respectiv din Fondul Recurent al Donatorilor, gestionat de Fundația Patrimoniu.

Competiția GAR-2023, dedicată exclusiv institutelor și centrelor de cercetare științifică din cadrul Academiei Române, s-a desfășurat pe coordonatele a patru direcții tematice: „Cercetări avansate trans- și inter- disciplinare – baza a noi dezvoltări tehnologice”; „Cercetări la frontiera cunoașterii, cu impact asupra dezvoltării societății”; „Cercetări privind istoria și cultura poporului român”; „Cercetări privind dezvoltarea durabilă a României”.

În cadrul competiției au fost depuse spre evaluare 184 de proiecte, care au inclus direcții de cercetare aplicativă distincte și arii tematice prioritare specifice celor 14 secții ale Academiei Române.

Cele patru proiecte clujene aprobate spre finanțare sunt: „Documente papale și curiale din România (ca. 1250-1600). O ediție critică” – Institutul de Istorie „George Barițiu“, Cluj-Napoca și „Pentru un «stil microfonic» interbelic. Vocile scriitorilor români ca obiect de arhivare între 1928 și 1944” – Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Cluj-Napoca, în cadrul direcției tematice „Cercetări privind istoria și cultura poporului român”, respectiv „Peisaje turistice degradate din regiunea de nord-vest. Inventariere, evaluare și identificare a unor posibilități de reconstrucție” – Centrul de Cercetări Geografice, Cluj-Napoca și „Alimentația în documentele etnografice și lingvistice interbelice din patrimoniul institutelor clujene ale Academiei Române. Corpus digital de referințe și transferul cunoașterii către sectorul agroalimentar” – Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Cluj-Napoca, în cadrul direcției tematice „Cercetări privind dezvoltarea durabilă a României”.

Fiind unul dintre principalii piloni de cercetare din România, Academia Română coordonează activitatea a peste 70 de institute și centre de cercetare științifică, în numeroase domenii ale cunoașterii, cu deosebire în cercetare fundamentală, parte dintre acestea având performanțe la nivel de excelență internațională. Acordarea periodică de granturi se înscrie în direcția misiunii și vocației științifice și culturale a Academiei Române și are ca scop atât stimularea activității de cercetare și a creativității, cât și formarea și dezvoltarea competențelor resursei umane dedicate cercetării științifice.

Competiția GAR-2023 a vizat îndeosebi promovarea temelor originale, în concordanță cu tendințele în curs pe plan intern și internațional, abordarea unor direcții de avangardă și deschiderea unor noi orizonturi de cunoaștere.

.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate