Instrumentele populare și cântecele tradiționale, prezentate elevilor Seminarului Teologic Ortodox

de | mai 20, 2016

Elevii ciclului primar de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au avut parte vineri, 20 mai, de un eveniment inedit. De la ora 10:00, în curtea instituției de învățământ de pe strada Avram Iancu nr. 6, tinerii, împreună cu învățătorii și părinții lor au aflat amănunte despre orchestra populară și  instrumentele componente.

De asemenea au audiat  o suită de melodii din repertoriul unor instrumentiști cu renume în folclorul românesc, prezentate de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. În cadrul spectacolului au evoluat și interpretele de muzică populară Mariana Morcan, (solistă profesionistă la Cununa Transilvană) reprezentantă a Munților Apuseni din județul Cluj și Ioana Breda Morar reprezentantă a județului Alba. De asemenea, cel mai cunoscut interpret din frunză din România,  artistul clujean Nucu Pandrea, i-a încântat pe cei prezenți.

La rândul lor, elevii clasei a IV-a, coordonați de învățătoarea Viorica Abrudan au prezentat un obicei de primăvară, „Craiul semănătorilor”. Manifestarea s-a desfășurat în cadrul Programului Școala Altfel – „Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

Astfel de spectacole folclorice educative au loc de mai bine de doi ani în școlile clujene, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Spectacolele oferite de Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană au scopul de a transmite tinerei generații, adevăratele valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc. Astfel de manifestări vor continua în următoarea perioadă la alte scoli din Cluj-Napoca și în municipiile importante ale județului, pentru a promova și a educa generația tânără în spiritul pur, românesc, autentic și frumos”, au declarat reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...