Instrumentele populare și cântecele tradiționale, prezentate elevilor Seminarului Teologic Ortodox

de | mai 20, 2016 | Actualitatea religioasă

Elevii ciclului primar de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au avut parte vineri, 20 mai, de un eveniment inedit. De la ora 10:00, în curtea instituției de învățământ de pe strada Avram Iancu nr. 6, tinerii, împreună cu învățătorii și părinții lor au aflat amănunte despre orchestra populară și  instrumentele componente.

De asemenea au audiat  o suită de melodii din repertoriul unor instrumentiști cu renume în folclorul românesc, prezentate de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. În cadrul spectacolului au evoluat și interpretele de muzică populară Mariana Morcan, (solistă profesionistă la Cununa Transilvană) reprezentantă a Munților Apuseni din județul Cluj și Ioana Breda Morar reprezentantă a județului Alba. De asemenea, cel mai cunoscut interpret din frunză din România,  artistul clujean Nucu Pandrea, i-a încântat pe cei prezenți.

La rândul lor, elevii clasei a IV-a, coordonați de învățătoarea Viorica Abrudan au prezentat un obicei de primăvară, „Craiul semănătorilor”. Manifestarea s-a desfășurat în cadrul Programului Școala Altfel – „Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

Astfel de spectacole folclorice educative au loc de mai bine de doi ani în școlile clujene, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Spectacolele oferite de Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană au scopul de a transmite tinerei generații, adevăratele valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc. Astfel de manifestări vor continua în următoarea perioadă la alte scoli din Cluj-Napoca și în municipiile importante ale județului, pentru a promova și a educa generația tânără în spiritul pur, românesc, autentic și frumos”, au declarat reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...