Întâlnire aniversară la 10 ani de la înfiinţarea Revistei „Tabor”

de | feb. 3, 2017

La centrul eparhial al Arhie­piscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a avut loc, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, o întâlnire aniversară cu prilejul împlinirii a 10 de ani de la înfiinţarea Revistei „Tabor”, o publicaţie de spiritualitate şi cultură, informează ziarul Lumina, ediția de Transilvania.

Întâlnirea a avut loc în cadrul seriei de manifestări comemorative organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, la împlinirea a şase ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. La întâlnirea aniversară au participat membrii din redacţie, colaboratori şi invitaţi, iar cu această ocazie au fost amintite şi eforturile de la început, de formare şi lansare a publicaţiei, eforturi care au fost iniţiate şi coordonate de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu. Printre cei care au amintit de începuturile publicaţiei de acum 10 ani a fost şi părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a subliniat, cu această ocazie, importanţa menţinerii dialogului între cultură şi teologie în paginile revistei.

Părintele Cătălin Pălimaru, directorul Revistei „Tabor” a amintit că revista are o apariţie lunară, cu 30 de numere tematice şi cu peste 500 de autori până în prezent. De asemenea, pr. Cătălin Pălimaru a precizat că este necesar să se instituie, pe lângă colegiul de redacție cu numeroase personalități proeminente ale culturii și teologiei românești, și un consiliu ştiinţific. Profesorul Mircea Muthu, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a amintit de anii de început şi de întâlnirile la care participa şi vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu alături de colegiul de redacţie. Acesta a mai precizat că este necesară întocmirea unei bibliografii tematice a revistei şi continuarea publicării articolelor din domeniul ştiinţelor exacte alături de cele cu tematică religioasă.

Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB a susţinut ideea organizării conferinţelor „Tabor”. Pe lângă abordarea unor subiecte legate de tradiţie, prof. dr. Vasile Cristea de la Facultatea de Biologie a UBB a susţinut şi prezentarea unor teme de actualitate, precum migraţia sub aspect religios, arhitectura modernă a bisericilor ortodoxe etc. Au mai luat cuvântul conf. dr. Şerban Turcuş de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB, care doreşte ca în Revista „Tabor” să fie publicate şi subiecte legate de omiletică şi explicarea unor elemente de liturgică mai puţin cunoscute, pr. Ioan Pintea, poet şi publicist, care a susţinut organizarea unor „seri” dedicate Revistei „Tabor”, prof. dr. Titus Beu, de la Facultatea de Fizică a UBB, care a amintit despre necesitatea abordării unor probleme de morală şi etică destinate tinerilor, prof. dr. Ioana Bot de la Facultatea de Fizică a UBB, care susţine publicarea unor nume importante în paginile revistei, iar prof. dr. Liviu Pop de la Facultatea de Drept a UBB a susţinut publicarea unor articole cu subiecte interdisciplinare de teologie şi drept, mai ales că la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca au fost susţinute teze de doctorat cu o astfel de abordare.

La final, aşa cum au propus mai mulţi dintre participanţi, s-a format şi un consiliu ştiinţific, din care fac parte pr. dr. Grigore Moş, lect. dr. Nicolae Turcan, pr. lect. dr. Adrian Podaru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB, prof. dr. Ioana Bot de la Facultatea de Litere a UBB şi conf. dr. Şerban Turcuş de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...