Întâlnirea preoţilor de slujire caritativă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

de | sept. 7, 2018

La Mănăstirea Cășiel, Protopopiatul Dej, a avut loc joi, 6 septembrie 2018, întâlnirea preoților de slujire caritativă și a preoților și mirenilor coordonatori ai programelor de asistență socială din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Întâlnirea a debutat la ora 8:00, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Dej, pr. Ionuț Buftea, protopopul de Gherla, pr. Paul Isip și duhovnicul Mănăstirii Cășiel, protos. Serafim Bădilă.

După citirea evangheliei, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre faptele milei trupești.

De la ora 11:00, în sala de evenimente a mănăstirii, s-a desfășurat întâlnirea preoților de slujire caritativă și a preoților coordonatori ai programelor de asistență socială, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, care le-a adresat un cuvânt duhovnicesc. În cadrul întâlnirii, Președintele Asociației Filantropice Medical- Creștine „Christiana”, prof. dr. Pavel Chirilă a susținut o conferință despre îngrijirea și slujirea bolnavilor. Domnul dr. Pavel Chirilă a evidențiat diferența dintre conceptul de medicină laică și medicină creștină, precum și cauzele spirituale ale bolilor.

Prof. Dr. Pavel Chirilă este profesor de bioetică şi medicină alternativă, fiind cunoscut mai ales prin activităţile sale de construire de centre de îngrijire pentru bolnavii de cancer şi un militant constant pentru un regim de viaţă sănătos şi echilibrat.

De asemenea, consilierul eparhial misionar-social, domnul Liciniu Câmpean a făcut mai multe anunțuri cu caracter administrativ-pastoral și a prezentat campania „Sănătate pentru sate”, în vederea identificării de personal medical voluntar care să se implice în acest proiect.

50 de proiecte şi programe sociale, derulate de Arhiepiscopia Clujului

În vederea dezvoltării structurilor de asistenţă socială din Eparhie, sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului funcţionează mai multe asociaţii cu profil filantropic cu o activitate eficientă şi vizibilă în comunitate: Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Cluj-Napoca, cu filiale la Bistriţa, Dej, Gherla, Asociaţia „Sfântul Nectarie” Cluj, Asociaţia Filantropică Medical-Creştină „Christiana”- Filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie” şi Asociaţia Ortodoxă Social-Misionară pentru rromi „Sfântul Moise Arapul”. În sprijinul lucrării de misiune şi asistenţă socială din Eparhie se înscrie şi activitatea preoţilor coordonatori ai proiectelor sociale din cadrul Protopopiatelor, precum şi a celor 11 asistenţi sociali din cadrul Birourilor de Asistenţă Socială din teritoriu. De asemenea, în cadrul proiectelor sociale şi a asociaţiilor aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului sunt angajate 191 de persoane.

În unităţile medicale din cuprinsul Eparhiei sunt încadraţi în prezent 29 de preoţi de slujire caritativă. Preoţii de slujire caritativă oficiază Sfintele Slujbe în 22 de capele şi biserici special amenajate în cadrul instituţiilor pe care le deservesc.

Activitatea misionar-socială a Bisericii se desfăşoară raportându-se la realităţile social-economice ale contextului istoric actual. Sistemul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei cuprinde în prezent 50 de instituţii şi programe social filantropice grupate pe diferite categorii de beneficiari.

Numărul beneficiarilor proiectelor şi programelor sociale dezvoltate la nivelul Eparhiei Clujului până în prezent este de 15.500 de persoane, prin cele 50 de proiecte şi programe sociale,  iar bugetul total alocat activităţilor misionar-sociale este de 11.434.577 lei, conform consilierului eparhial, domnul Liciniu Câmpean.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...