Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Baia Mare

de | apr. 18, 2016 | Actualitatea religioasă

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a participat sâmbătă, 16 aprilie, la întâlnirea celor peste 400 de tineri din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM), din Parohia Dumbrăviţa, unde este paroh Bogdan Ciocotişan, preşedintele ATOPBM. Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut conferinţa „Tânărul de astăzi şi perspectiva sau neperspectiva lui de mâine”.

Întâlnirea a început cu un Te Deum, apoi, PS Iustin Sigheteanul a menţionat că această întâlnire este prima din seria de activităţi ale tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului care se desfăşoară sub egida „Anului Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox din Patriarhia Română”, cum a fost declarat anul 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhul a adăugat că ATOPBM este cea mai activă asociaţie a tinerilor din cele opt protopopiate.

„Biserica vă aşteaptă. Biserica vă iubeşte. Hristos vă iubeşte şi vă aşteaptă la orice fel de întâlnire când binevoiţi să răspundeţi, pentru că Biserica nu impune, ci propune. Toate chemările Bisericii sunt o propunere, o invitaţie frumoasă la o întâlnire binecuvântată şi luminoasă”, a spus PS Iustin Sigheteanul.

În cadrul evenimentului, PS Iustin Sigheteanul i-a oferit părintelui profesor Stelian Tofană cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru clerici, „pentru că este un voievod al Teologiei” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte.

Tinerilor le lipsesc modelele

În cadrul conferinţei, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană a spus că nu există educaţie fără modele. „Tineretul de azi trebuie să fie misionar, să iasă în lume şi să lucreze. Avem nevoie de o biserică misionară şi să ieşim în lume. Niciodată un tânăr să nu vină singur în biserică la Sfânta Liturghie, ci să aducă pe cineva cu el”, a spus părintele profesor, care a adăugat că punctele de referinţă ale educaţiei constau în educaţia religioasă.

„Tinerii de azi nu găsesc răspunsurile la marile întrebări, nici în şcoală, nici în altă parte, ci doar în biserică. Este nevoie de tineri, care să preia ştafeta, să ofere schimbul de mâine. Primul factor în desăvârşirea educaţiei corecte a tânărului este familia, de unde face primii paşi spre biserică. Aici, în familie, mama şi tata sunt primele modele, şi în funcţie de ele se formează caracterul. Acolo, în fami­lie, începe procesul educaţiei”, a subliniat pr. prof. Stelian Tofană.

În continuare, tinerii au fost îndemnaţi să întemeieze familii creştine, „cea mai frumoasă instituţie din interiorul societăţii”.

A urmat un concert de pricesne susţinut de Vlad Verdeş, Maria Mihali, câştigătoarea marelui premiu la Concursul „Lucreţia Ciobanu” de la Sibiu, şi Denisa Botiş. La întâlnirea tinerilor au participat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean, care a oferit pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană o diploma de excelenţă, Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa şi Daniel Vărzaru, directorul UAC Dumbrăviţa, partener al ATO­PBM, a transmis pentru radio Renașterea, corespondentul din Episcopia Maramureșului, Andrei Fărcaș.

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...