ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI DIN MITROPOLIA CLUJULUI | Comunicat de presă

de | aug. 19, 2022

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși – Filiala Cluj-Napoca și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează la Cluj-Napoca, în perioada 26-27 august 2022, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși va reuni la Cluj-Napoca aproximativ 1500 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, sub genericul Rugăciunea ține lumea. Timp de două zile, tinerii vor lua parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.

Festivitatea de deschidere a acestei Întâlniri va avea loc vineri, 26 august 2022, începând cu ora 19:30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a celorlalți arhierei din Mitropolia Clujului. Va urma apoi programul artistic susținut de Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai”, interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Raul Oltean, grupurile de muzică folk „Prieteni de poveste” și „Popa’s Band”, iar la final un recital Ilinca&Gadjo Dilo.

Sâmbătă, 27 august 2022, de la ora 07:30, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie arhierească în Biserica Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, iar de la ora 10:30, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, vor lua parte la conferința intitulată „Hristos – cel mai bun prieten”, susținută de invitatul special Mihai Neșu și moderată de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Procesiunea tinerilor, din Parcul Central înspre Catedrala Mitropolitană (ora 16:00), o sărbătoare a comuniunii în Hristos, și rugăciunea din Catedrala Mitropolitană (ora 17:00), vor încheia sâmbătă seara această Întâlnire a Tinerilor Ortodocși.

Scopul principal al evenimentului este acela de a da posibilitatea tinerilor să se întâlnească într-o atmosferă de dialog, prietenie, comuniune de credință, rugăciune, cântare, respect, bună cuviință și încredere, sub genericul Rugăciunea ține lumea.

Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului şi vine să arate grija Bisericii pentru educaţia şi viitorul tinerilor.

 

 

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși – un proiect pentru tineri

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, un proiect al Bisericii adresat tinerilor, a demarat în anul 2013 la Baia Mare, fiind ulterior preluat și implementat la nivel național și internațional.

Arhiepiscopia Clujului a mai organizat la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, un eveniment în premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, care a avut astfel oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6000 de tineri ortodocşi din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, dar și din ţări ortodoxe precum: Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Albania şi Cipru.

Tema întâlnirii, „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei”, a dat evenimentului o dimensiune real europeană. Evenimentul a fost unul dătător de ton nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă europeană, care are nevoie de un forum permanent de întâlnire a tinerilor. Această întâlnire s-a înscris în calendarul principalelor manifestări prilejuite de alegerea municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 drept Capitala europeană a tineretului.

De asemenea, Arhiepiscopia Clujului a organizat în municipiul Bistriţa, în perioada 29-30 iulie 2017, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La această întâlnire au participat peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie. Evenimentul a fost o premieră pentru orașul Bistrița, care a avut șansa de a-și confirma deschiderea spre viitor și spre tineri, iar scopul principal al Întâlnirii a fost acela de a-i aduna pe tinerii din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului împreună într-o atmosferă de prietenie, bună cuviință, respect și încredere în viitorul care le aparține.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI DIN MITROPOLIA CLUJULUI | Comunicat de presă

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...