Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului la Zalău, 17-18 August 2018

de | aug. 18, 2018

În zilele de 17 și 18 august 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, a avut loc, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, a cărei temă, „Unitate, libertate, responsabilitate”, a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Astfel, vineri, 17 august 2018, începând cu ora 11:00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitopolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și gazda acestui eveniment, a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și a oficialităților locale și județene, bucuria întâlnirii în cuget și în simțire creștină a celor peste 1.000 de tineri a fost inaugurată prin festivitatea de deschidere, care a fost prezentată de către domnul Adrian Lungu.

Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a debutat cu Rugăciunile de dimineață, urmate de un moment festiv în care tinerii ortodocși au defilat cu steagul României și al Reuniunii, precum și cu cele ale Eparhiilor din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și de plantarea unui stejar, cu pământul adus de tinerii participanți, din fiecare zonă geografică care se înscrie în jurisdicția canonică a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Petroniu i-au felicitat pe tineri, încurajându-i să-și folosească tinerețea în vederea dobândirii înțelepciunii, cu scopul de a face din România țara frumoasă pe care ne-o dorim cu toții. În continuare, au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor locale și județene, domnul Ionel Ciunt, primarul Municipiului Zalău, domnul Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Nicolae Șerban, senator al României, invitat la acest eveniment de omologul său sălăjean, domnul senator Gheorghe Pop și doamna Mioara Gudea, inspector școlar general – adjunct, care a dat citire mesajului doamnei inspector general, Maria Pop, cu toții apreciind pozitiv această inițiativă și exprimându-și, totodată, dorința de a se implica și de a sprijini, cât mai eficace, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Tot în acest context, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit placheta Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălaj și tricoul Întâlnirii Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitopolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și autorităților locale și județene prezente la acest eveniment.

La finalul festivității de deschidere, a urmat un scurt moment artistic, oferit de eleva Alice Ghile a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, de Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și de corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

În continuare, tinerii ortodocși, participanți la această Întâlnire, s-au deplasat spre Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde au luat parte la workshopurile intitulate „Tineri voluntari în slujba aproapelui”, care s-au desfășurat sub coordonarea doamnei Claudia Boha, inspector școlar de Religie, cu sprijinul profesorilor de Religie din județ și cu cel al profesorilor Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

După discuțiile și activitățile derulate în cadrul workshopurilor, cu tematică actuală privind implicarea tinerilor în activitățile derulate de Biserică, copiii și adolescenții participanți, însoțiți de preoți și de profesori de Religie din Episcopia Sălajului, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, au vizitat Muzeul de Istorie din orașul Zalău, obiective turistice din localitate și au participat la diferite manifestări culturale, organizate în centrul Zalăului, începând de la spectacole de muzică ușoară, populară, fanfară, până la expoziții de pictură, pentru ca începând cu ora 19:45 să pornească, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul și cu membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, în „Procesiunea tinereții”, care s-a desfășurat pe traseul Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău – Bulevardul Mihai Viteazul – Prefectura Județului Sălaj – Primăria Municipiului Zalău. În timpul marșului, tinerii au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, fructificând, în felul acesta, virtuțile creștine credința, nădejdea și dragostea pentru Hristos și pentru Biserica Sa dreptmăritoare.

Marșul s-a încheiat în parcarea adiacentă Primăriei Municipiului Zalău, unde, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, preoții și tinerii ortodocși au săvârșit Rugăciunea de seară, mărturisind, astfel, public, credința în Mântuitorul Hristos și dragostea pentru Dumnezeu, prin salutul „Hristos în mijlocul nostru!”, la care tinerii au răspuns „Este și va fi!”. La finalul Rugăciunii de seară, Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social-filantropic al Episcopiei Sălajului a adresat câteva cuvinte tinerilor.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un moment artistic, oferit de Ansamblul folcloric profesionist „Posolissum” și de marele artist sălăjean, Dinu Iancu Sălăjeanu, care prin cântecele lor au transmis tinerilor importanța iubirii de neam și de țară, precum și păstrarea valorilor tradiționale românești.

Sâmbătă, 18 august 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alcătuit din Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, din Preacucernicii Părinți inspectori pentru catehizare parohială din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Silviu Boha și din Preacucernicii Părinți slujitori ai Catedralei Episcopale. Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, la care s-au adăugat și tineri din alte localități, precum și studenți din Mitropolia noastră.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învățătură, adresat tuturor tinerilor ortodocși participanți la această Întâlnire, în care i-a îndemnat, pe aceștia, la rugăciune, la împlinirea poruncilor, la responsabilitate, la solidaritate și la a fi mult mai atenți față de nevoile semenilor lor.

Mulți tineri din Maramureș, din Bistrița și din Sălaj s-au remarcat prin costumele lor populare, demonstrând, astfel, conceptul de diversitate în unitate, dar și cel de unitate în diversitate, mai ales în ceea ce privește unitatea de credință și de neam.

După Dumnezeiasca Liturghie, tinerii s-au deplasat spre Sala Sporturilor din Zalău, unde au participat la Conferința „Unitate, libertate, responsabilitate” susținută de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, tinerii au avut ocazia să asculte o lecție importantă de teologie, în care istoria neamului, libertatea de alegere și responsabilitatea față de ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat ca dat ontologic reprezintă thelos-ul vieții noastre.

În continuare, cei prezenți au adresat Preacucernicului Părinte Președinte al Senatului întrebări legate de tema prelegerii, la care Preacucernicia Sa a răspuns cu obiectivitate, captivând auditoriul.

La finalul conferinței și a sesiunii de întrebări, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a oferit Preacucernicului Părinte Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă placheta Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălaj.

Prelegerea Preacucernicului Părinte Ioan Chirilă a fost urmată de momentul artistic, oferit de artiștii locali Marin și Petra Grad, Sergiu Chirilă, precum și de elevi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

La finalul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit diplome de apreciere participanților, binecuvântând tinerii, preoții, profesorii, voluntarii și pe toți ceilalți participanți, implicați în buna desfășurare a programului Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, care s-a desfășurat în Municipiul Zalău.

Redactor: Diac. Ionică Torcoș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...