Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni, la Mănăstirea Bic

de | aug. 22, 2017

Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 august 2017, începând cu ora 11, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Atenagoras, Mitropolitul Grec Ortodox al Mexicului și a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, a oficialităților locale și a celor din alte Eparhii. 
Au fost prezenți peste 120 de tineri și voluntari din Episcopia Sălajului. După slujba de Te-Deum, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Atenagoras, împreună cu soborul preoților prezenți, Înaltpreasfinția Sa, le-a vorbit tinerilor despre frumusețea Ortodoxiei și a mărturisirii ei în societatea comtemporană. A fost impresionat de tinerii prezenți, cărora le-a dat sfaturi și le-a răspuns întrebărilor adresate de către aceștia.
Înaltpreasfinția Sa a concluzionat că Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni este și o formă de afirmare şi Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni, la Mănăstirea Bicde celebrare a identităţii ortodoxe, dar este foarte important ca tinerii să păstreze și să răspândească credința în Dumnezeu, să păstreze vii tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintași și să nu uite că în afara părinților mai au un aliat în lumea aceasta, Hristos, care zi de zi este lângă noi.
După încheierea cuvântării, din încredințarea Preasfințitului Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare, Silviu Boha, a oferit Înaltpreasfinției Sale, tricourile Întâlnirii și o plachetă care să-i amintească de acest eveniment.
În continuare, a luat cuvântul domnul primar al Șimleului Silvaniei, ing. Septimiu Țurcaș, care i-a felicitat pe tineri și a subliniat nevoia acestora de a-și manifesta credința, apoi Preacuvioasa Maică Stareță, stavrofora Marina, a urat bun venit tuturor.
Au fost oferite plachete din partea Preasfințitului Episcop Petroniu, Preacuvioasei Maici Marina, Preacucernicului Părinte Milan Bălan, domnului primar și Preacucernicului Părinte Dan Haiduc, protopopul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.
Tineri din cele opt Circumscripții catehetice ale Episcopiei Sălajului, îmbrăcați în costume populare și cu steaguri în mâini, au urcat pe podium, aducând cu ei și o torță ce simbolizează mărturisirea credinței lor.

A urmat un concert de pricesne sustinut de către soliștii Teofana Boha și Mihai Iacob. În încheiere, a urmat de un recital de cântece patriotice sustinut de către Dinu Iancu Sălăjanu, care i-a felicitat pe tinerii participanți la asemenea activități, menite să promoveze identitatea națională și credința strămoșească.
După masa de prânz, tinerii au luat parte la discuții și workshopuri cu tematică actuală privind implicarea tinerilor în activitățile derulate de biserică. Temele discutate la cele patru workshopuri au fost: Autocunoaștere și dezvoltare personală, Dialogul între „tine și mine”, Modelul ideal, Tânărul de astăzi, misionar pentru Hristos.
De asemenea, nu au fost uitați nici vârstinicii, în acest sens, joi, având loc Procesiunea Bucuriei, în care preoții și tinerii prezenți la procesiune au pornit de la Mănăstirea Bic și au ajuns la Complexul de bătrâni „Sfântul Pantelimon” unde au oferit acestora, din partea Preasfințitului Părinte Petroniu, daruri. Tinerii au intrat la biserica parohială unde s-au închinat, au rostit, împreună, Crezul, apoi s-au întors în incinta mănăstirii unde s-a oficiat rugăciunea de seară.
Seara s-a încheiat cu un spectacol religios de pricesne urmat de un foc de tabără.

A doua zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii. Soborul de preoți a fost format din: Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Protopopiatului Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Dan Dregan,protopopul Protopopiatului Jibou, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor, Preacucernicul Părinte Coordonator Alexandru Bande, Preacucernicul Părinte Coordonator Cosmin Porcar, Preacucernicul Părinte Coordonator Claudiu Popiț, Preacucernicul Părinte Coordonator Teodor Csordaș, Preacucernicul Părinte Coordonator Daniel Blaj, Preacucernicul Părinte Dănuț Boșca și Preacucernicul Părinte Răzvan Govor.
După oficierea Dumnezeieștii Liturghii a avut loc Conferința cu tema „Tinerețe și solidaritate”, susținută de către Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, în poiana din incinta mănăstirii. Preacuviosul Părinte Protosinghel, le-a vorbit despre tinerețe și provocările ei și i-a îndemnat să devină voluntari în slujba semenilor, pentru că numai în felul acesta pot demonstra că sunt creștini autentici.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni s-a încheiat pe scena special amenajată în vecinătatea mănăstirii. Au sustinut câte un recital de pricesne: „Spiridușii Valcăului”, îndrumați de către prof. Monica Ember și solista Domuța Ștefania împreună cu Formația „Plaiuri codrenești” Cehu Silvaniei.
Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc a adresat câteva cuvinte tinerilor, mulţumindu-le pentru modul în care s-au comportat aici şi i-a invitat să revină oricând, cu drag.

Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare, a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, Placheta Întâlnirii, Preacuviosului Părinte Protosinghel Mina Pletosu și Preacucernicilor Părinți implicați în organizarea evenimentului: Preacucernicului Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicului Părinte Coordonator Radu Barbor, Preacucernicului Părinte Coordonator Alexandru Bande, Preacucernicului Părinte Coordonator Cosmin Porcar, Preacucernicului Părinte Coordonator Claudiu Popiț, Preacucernicului Părinte Coordonator Teodor Csordaș și Preacucernicului Părinte Coordonator Daniel Blaj.

În încheiere Preacucernicul Părinte Silviu Boha a reamintit grija pe care Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor și a arătat purtarea de grijă constantă a Episcopiei Sălajului în promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale.
Întâlnirea a început și s-a închiat cu salutul Hristos în mijlocul nostru! și răspunsul Este și va fi!, iar preoții împreună, au ridicat în mâini torța aprinsă a Întâlnirii, în semn de păstrare și mărturisire a credinței celei adevărate.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni a însemnat pentru tinerii prezenți comuniune, tinerețe, bucurie, responsabilitate, simplitate și mărturisire.
Acest eveniment, care este și o formă de afirmare a identităţii ortodoxe, a creat între tinerii participanți o atmosferă de prietenie, de bună cuviință și de respect. Cei prezenți au plecat încărcați duhovnicește și hotărâți să răspândească credința în Dumnezeu, să păstreze vii tradițiile și obiceiurile moștenite de la înaintași.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...