Întâlniri săptămânale pentru tinerii clujeni

de | mai 17, 2018

Întâlniri săptămânale pentru tinerii clujeni

În centrul universitar clujean își desfășoară activitatea mai multe asociații de tineret și grupuri parohiale de tineret. Dacă asociațiile ortodoxe clujene, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși și Liga Studenților, sunt mai cunoscute datorită conferințelor și activităților de tineret publice, nu același lucru îl putem spune despre grupurile parohiale de tineret, care desfășoară și ele frumoase activități săptămână de săptămână.

Prin activitățile organizate săptămânal, parohiile facilitează tinerilor doritori o apropiere agreabilă de Biserică și învățătura de credință ortodoxă, încurajează socializarea şi împrietenirea tinerilor aplecaţi spre viaţa religioasă și permite desfăşurarea unor activităţi catehetice, educative şi practice într-un cadru organizat, în funcţie de vârsta şi nevoile specifice ale participanţilor.

 Astfel, tinerii credincioși ajung să își cunoască bine preoții slujitori și viața parohiei, contribuie și ei la susţinerea reciprocă pe calea credinţei alături de alți tineri care caută aceleași valori, sporind prezenţa lor în viaţa bisericească și la activitățile de tineret organizate de Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului. Existența unui grup de tineret în cadrul unei parohii curăță ”poteca care duce la biserică și la liturghie”!

Nu de puține ori tinerii care participă la activitățile unui grup parohial provin din alte parohii sau sunt studenți, fiind în căutare de duhovnicie și prietenie creștină. Unii vin pentru a-și cunoaște mai bine credința, alții participă pentru a-i întări și pe ceilalți pe calea creștină. Important este să strângem rândurile și să ajungem tot mai mult la practicarea unei credințe euharistice, argumentată și echilibrată, lucrătoare prin iubire, dinamică și misionară!

Activitățile grupurilor parohiale sunt diverse, de la rugăciune în comun, cateheză, ateliere, vizionare de filme creștină, pelerinaje, interacțiuni cu celelalte grupuri de tineret, diverse activități culturale și evenimente caritabile desfășurate în parohie, găzduirea unor invitați care să vorbească pe anumite teme de interes, activități sportive, participări la ITO, Marșul pentru Viață și multe altele. Organizate săptămânal, aceste activități ajung să devină un firesc al parohiei, ele nefiind făcute publice în mass-media ortodoxă, deși sunt activități speciale și antrenante pentru tineri!

Pentru ca vizibilitatea grupurilor de tineret clujene să crească, Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului a inițiat acum trei ani pe facebook Pagina Oficială a Tinerilor Ortodocși Clujeni, unde sunt centralizate anunțurile activităților de tineret care au loc în Cluj-Napoca. Pe această Pagină de Facebook, reprezentanți ai grupurilor de tineret pot avea rol de editori, astfel încât să posteze anunțuri cu privire la activitățile grupului lor.

Din aceleași motive de vizibilitate, Biroul de Tineret a realizat acum un afiș special care să promoveze, pe internet și prin afișare, asociațiile și grupurile de tineret din Cluj-Napoca și localitățile limitrofe care desfășoară activități săptămânale pentru adolescenți și tineri.

Cu acest prilej, adresăm adolescenților și tinerilor clujeni chemarea evanghelică: ”Veniți și vedeți” asociațiile și grupurile de tineret ortodoxe!

Nutrim convingerea că dacă tinerii se vor arăta curioși și curajoși în fața acestei invitații, vor avea numai de câștigat și cu siguranță, dintre atâtea grupuri disponibile, fiecare tânăr își poate găsi și alege grupul preferat, pe care să îl numească cu trecerea timpului ”acasă”, căci ”ce bine și frumos este ca frații să fie împreună” (Ps 132,1), iar ” frate ajutat de frate este ca o cetate tare și înaltă” (Pr 18,19)!

Radu Copil,

Inspector de tineret eparhial pe județul Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...