Sângerosul atentat comis la Nisa, de Ziua Națională a Franței, a șocat opinia publică din Europa și din lume. Întreaga comunitate internațională a condamnat în termeni duri atacul, a cărui bilanț se ridică, potrivit autorităților franceze, la peste optzeci de persoane decedate și multe altele, rănite. Printre răniți se află și doi cetățeni români stabiliți în Franța, iar bilanțul tragediei, crește de la o oră la alta.

Încă din primele momente, România și-a manifestat compasiunea, solidaritatea și susținerea față de poporul francez și și-a exprimat sprijinul necondiționat în lupta pentru combaterea terorismului.

Președintele României, Klaus Iohannis, pe pagina sa de socializare, a scris că  „flagelul terorismului trebuie combătut, actele de cruzime trebuie stopate și acest lucru se poate face doar rămânând uniți împotriva celor care nu au nicio justificare pentru actele lor. Totodată, el a transmis condoleanțe familiilor victimelor și i-a încurajat pe cei răniți. „România este alături de Franța în aceste clipe îngrozitor de dureroase”, a mai scris șeful statului.

Mesajul Președintelui a fost reluat, în această dimineață, la Palatul Cotroceni, când șeful statului a declarat că este în strânsă legătură cu autoritățile, pentru a se asigura că cei doi răniți români primesc toată îngrijirea de care au nevoie și a reafirmat întreaga susținere și solidaritate pentru poporul francez.

Tot astăzi, Preşedintele României a mers la sediul Ambasadei Franţei, unde a semnat în cartea de condoleanţe, a aprins o lumânare şi a ţinut un scurt moment de reculegere în memoria celor care au murit în atentatul de la Nisa.

Și Biserica Ortodoxă Română este solidară cu poporul francez și respinge orice formă de violenţă şi de extremism care produce victime în rândul populaţiei nevinovate şi contribuie la instaurarea unui climat nefiresc de teamă, neîncredere şi nesiguranţă între oameni, potrivit unui comunicat al Patriarhiei, dat astăzi publicității.

„În aceste momente grele, ne rugăm pentru odihna sufletelor celor ucişi, însănătoşirea grabnică a celor răniţi şi ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu poporul francez din nou greu încercat”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

După atentatul terorist de la Nisa, românii sunt alături de Franța și împărtășesc suferința și tristețea poporului francez. Numeroase mesaje de solidaritate, trimise de autoritățile române, misiuni diplomatice și foarte mulți cetățeni, au fost scrise deja în cartea de condoleanțe deschisă astăzi la Ambasada Franței din București,  precum și în registrul online de pe site-ul misiunii diplomatice franceze.

Pascal F

Consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau

În jurul tuturor instituțiilor oficiale franceze din România, au fost luate măsuri suplimentare de securitate, iar drapelele statului francez sunt în bernă.

Și clujenii s-au solidarizat și și-au arătat sprijinul și compasiunea pentru națiunea franceză. Consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, într-un amplu interviu acordat postului nostru de radio a vorbit despre măsurile de combatere a terorismului, despre apărarea valorilor civilizației europene și despre dreptul fundamental la o viață în siguranță, fără teama de atentate. De asemenea, el a ținut să mulțumească tuturor pentru solidaritate, sprijin și compasiune, în aceste momente extrem de dificile pentru poporul francez:

AUDIO: Consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau

 

 

Atentatul de la Nisa a instaurat o stare de furie tăcută în rândul cetățenilor francezi, care caută răspunsuri pertinente la tot ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 14 spre 15 iulie 2016, când ceea ce trebuia să fie un prilej de bucurie și de celebrare, Ziua Națională a Franței, s-a transformat într-un coșmar greu de imaginat și de îndurat.

Iulia-Badea

Iulia Badea Guéritée, Courrier International

Jurnalista Iulia Badea Guéritée, de la publicația  franceză Courrier International, într-un amplu dialog marcat de emoție și purtat cu colega noastră Simona Vlasa, a vorbit despre atmosfera din Franța, la primele ore după atac, dar și despre întrebările fără răspuns privind securitatea francezilor în fața atentatelor teroriste.

AUDIO Jurnalista Iulia Badea Guéritée, de la publicația franceză Courrier International

 

În urma atentatului de la Nisa, Președintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu național, începând de mâine, 16 iulie și până luni, 18 iulie 2016, potrivit anunţului făcut de premierul Manuel Valls, citat de cotidianul Le Figaro. În Franța, pe clădirile publice, începând de mâine, toate steagurile vor fi coborâte în bernă.

Vă reamintim că un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României). Cel puțin 84 de persoane și-au pierdut viața, iar în jur de 50 se zbat între viață și moarte. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat. Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizații teroriste, spun autoritățile franceze.