„Între chin și amin”, o proiecție organizată de Memorialul Gherla

de | oct. 17, 2019

„Pentru noi, comuniștii, iadul nu există”, spune un torționar, unul din personajele filmului „Între chin și amin”.

Încredințarea lui, demonică, ocoleste adevărul: iadul există tocmai pentru cei ca el. Iar judecata nu înseamnă o „reeducare pe dos”, ci o întâlnire cu pacea, cu dragostea lui Hristos și cu lumina ei.

Duminică, 20 octombrie, ora 18, la Cinematograful Pacea din Gherla, va avea loc premiera filmului „ÎNTRE CHIN ȘI AMIN”, regia Toma Enache.

În distributie: Vali V. Popescu, Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Kira Hagi, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu.

Regizorul Toma Enache: „ÎNTRE CHIN ȘI AMIN este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din pușcăriile comuniste.

Filmul are la bază întamplări reale care m-au marcat puternic atunci când le-am aflat, indiferent că s-au întamplat în închisoarea din Sighet, în cea din Piteşti sau în altă parte. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supravieţuitori m-au ajutat să înteleg şi mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin şi esenţa unor caractere unice şi extrem de puternice.

Intenția mea a fost să arătăm  că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci cand totul pare pierdut.”

Proiecția de duminică – la care va fi prezent și regizorul, alături de o echipă de actori din film – este prima dintr-o serie de spectacole organizate de Asociația Memorialul Gherla în câteva localități din Ardeal, împreună cu partenerii săi – Memorialul Aiud, Fundația Aiud, Fundația Gulag și AFDPR – dar și administrațiile locale din județele Cluj si Alba.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...