Învingătorii. Lecții de viață la Centrul de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu pentru adulţi,Turda

de | mart. 11, 2020

În viaţă, de foarte multe ori trebuie să facem faţă provocărilor. Atunci când grijile și necazurile ne doboară, e necesar să găsim puterea să ne ridicăm. Și acest sprijin vine de la Dumnezeu, dar şi de la cei care ne stau alături în clipele grele. Gândul lor, zâmbetul sincer şi o vorbă bună, ne pot ajuta să depășim toate obstacolele. Nu este uşor, dar se poate, împreună putem găsi puterea de a crede în minuni.

O astfel de lecţie de viaţă o primim zilnic de la oamenii dedicaţi, care lucrează la Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu din Turda. Centrul a oferit doar anul trecut tratament pentru peste 480 de persoane adulte cu handicap fizic şi neuromotor, de pe raza judeţului Cluj. Timp de mai multe luni, aceste persoane , în urma unor accidente, urmează şedinte de fizioterapie, kinetoterapie, masaj și psihoterapie. Potrivit coordonatorului Centrului, preotul Daniel Sârb,  pacienții luptă zi de zi, nu doar să se recupereze în urma unui accident sau a unei boli grave, ci şi să-şi redobândească încrederea în forţele proprii.

 Avem kinetoterapeuţi, fizioterapeuţi, maseuri, phihologi şi asistenţi sociali. Această echipă se întâlneşte cu beneficiarul, constată ce are nevoie pentru recuperare şi oferă serviciul potrivit pentru a se însănătoşi. Sunt multe persoane care au avut accidente de maşină, de exemplu, şi au rămas cu un handicap neuromotor, iar echipa noastră le-au ajutat să umble din nou. Este o performanţă, chiar dacă necesită o perioadă mai îndelungată de timp. Totodată, sunt persoane care vin la noi în urma unor accidente vasculare și nu își puteau mişca mâna sau piciorul. Anul trecut, un băiat de 29 de ani a făcut un accident vascular şi s-a recuperat. Aceasta este satisfacţia specialiştilor care lucrează în acest Centru. Bineînţeles, în urma unor accidente persoanele îşi pierd încrederea în forțele proprii, dar un psiholog lucrează cu fiecare în parte pentru a se reabilita și a se putea reintegra în comunitate.

Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu Turda s-a deschis în 2007 și a fost  atunci singura instituţie în sistem ambulatoriu de acest gen din judeţul Cluj. Toate serviciile de recuperare şi reabilitare oferite persoanelor cu dizabilităţi în cadrul centrului sunt gratuite, a mai spus preotul Daniel Sârb.

Clădirea a fost construită în anii ’70 şi a fost destinată unei creşe teritoriale. A funcţionat până în anul 1995, iar după încetare, printr-o hotărâre a Consiliului Local cerută de parohia ortodoxă Turda Oprişani II, clădirea a fost dată în concesiune Protopopiatului Turda pentru un centru de preşcolari nevoiaşi, iniţial. După aceea, în anul 2006, la iniţiativa parohiei ortodoxe Turda Oprişani II, s-a construit un parteneriat între Consiliul Judeţean şi parohie, în vederea înfinţării unui Centru de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu. De ce acest lucru? Pentru că în vremea aceea, în judeţul Cluj, nu exista  un astfel de centru pentru persoanele adulte cu handicap. Şi atunci, la iniţiativa parohiei şi a Consiliului Judeţean, s-a înfiinţat acest Centru, în cadrul unui program de interes naţional. Misiunea noastră este de a oferi gratuit şi la standardele de calitate  servicii de recuperare şi reabilitare tuturor persoanelor adulte cu handicap fizic şi neuromotor, din familii sau din centre de asistenţă socială, asigurând în acest fel participarea activă şi accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari şi prevenind izolarea şi separarea de comunitate a acestora.

Viaţa este plină de provocări la tot pasul. Unii rămân marcaţi de ele, în timp ce alţii caută zilnic forţe noi pentru a merge mai departe. Cum reuşesc acest lucru? Pur și simpu își pun încrederea în Dumnezeu și-n semeni și refuză să se declare învinşi. Aceasta îi face să fie în ochii noştri, ai tuturor, adevăraţi învingători şi modele demne de urmat.

 

 

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Învingătorii. Lecții de viață la Centrul de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu pentru adulţi,Turda
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate

Festivalul Alimentului, la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile...

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Înscrieri pentru Bootcamp STS 2024

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia ediție a Bootcamp STS, școala de vară IT&C dedicată studenților din facultățile cu profil tehnic din România, din anii II și III. Evenimentul se va desfășura și în acest an...