Invitaţie: Concertul de Gală al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, ediția a X-a

de | mart. 6, 2020 | Actualitatea religioasă

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” doreşte să marcheze spaţiul cultural clujean al acestui început de primăvară prin organizarea Concertului de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, susţinut de Cvartetul Transilvan, al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

***Evenimentul, ajuns la a X-a ediție, s-a amânat, urmând a avea loc la o dată care va fi comunicată ulterior, în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare,  în ceea ce privește organizarea de manifestări publice sau private, în spații deschise sau închise.

Concertul din acest an, susţinut de membrii Cvartetului Transilvan: Gabriel Croitoru – vioara I, Nicuşor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă şi Vasile Jucan – violoncel, va avea un program inedit şi va cuprinde lucrări de referință ale unor compozitori precum: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Antonin Dvořák, dar și binecunoscuta suită de cântece din Transilvania și Maramureș. La acest concert, violonistul Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarnieri 1731 – Catedrala, care a aparţinut compozitorului George Enescu.

Concertul va fi prefaţat muzical de un microrecital al Corului de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, şi va fi introdus prin cuvântul invitatului special din acest an, actorul Dorel Vișan.

Prin acest eveniment, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” îşi propune să ducă mai departe tradiţia acestui concert anual oferit publicului clujean, confirmând deschiderea culturală a acestei instituții fondate de Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania, dar și să promoveze proiectul generos al acordării de burse tinerilor merituoși, lipsiți de posibilități financiare, conform consilierului cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în anul 2008 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, și are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituoşi, dar lipsiţi de posibilităţi, din resursele proprii, pe care le administrează potrivit dorinţei fondatorului ei.

Până în prezent, Fundația a acordat 363 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 932.700 lei.

Intrarea la concert este liberă.

Invitaţie: Concertul de Gală al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, ediția a X-a

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...