Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 25 noiembrie 2022, începând cu ora 18, la lansarea cărții: „Ioan Opriș O viață dedicată Patrimoniului Cultural Național”. Volumul este coordonat de Mircea Ciubotaru, Aurica Ichim, Alexandru Constantin Chituță. La eveniment vor lua cuvântul IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Ioan Bolovan – director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Felic Florin Marcu – manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Aurica Ichim –director al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, Nicolae Sabău –expert conservare și restaurare monumente patrimoniale, Alexandru Constantin Chituță – manager interimar al Muzeului Național Brukenthal; moderator: Tudor Sălăgean – manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Evenimentul va avea loc la sediul instituției: Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Volumul este alcătuit din trei capitole: O viață pentru o datorie, Monumente religioase și civile, arte minore, Pentru conservarea patrimoniului cultural și însumează 350 de pagini.

Acad. Răzvan Theodorescu sublinia despre Ioan Opriș, în prima parte a cărții: „Activitatea sa de coordonare a inventarierii monumentelor istorice și a restaurării acestora a fost impecabilă”, referindu-se la perioada când prof. Ioan Opriș a fost secretar de stat răspunzând de patrimoniul cultural.

 

Dr. Tudor Sălăgean aprecia în primul capitol al volumului: „Profesorul Ioan Opriș a fost și a rămas în prezent un autentic formator de specialiști, de care muzeele au atât de multă nevoie, un sfătuitor competent, un susținător și un apropiat al lucrătorilor din domeniul muzeal”.

 

Prof. univ. Valentin Ciorbea afirmă în prima parte a cărții: „Cred că profesorul Ioan Opriș este un om împlinit, un model de urmat de toți cei tineri interesați de știința muzeografiei, de patrimoniu și de tot ce ține de aceste domenii”.

***

Ioan Opriș s-a născut la 9 iunie 1942, Lechinţa de Mureș, jud. Mureș. Studiile liceale și le-a făcut la Liceulnr. 2, Turda, secţia umanistică, pe care l-a absolvit în anul1960. Studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Istorie a Universității din Cluj (1960-1962) și Facultatea deIstorie a Universității din București (1962-1965). În 1983 obține titlul de doctor în istorie (specialitatea istoria artei), la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. Virgil Vătășianu, susținând teza cu tema „Comisia Monumentelor Istorice – Secţia pentru Transilvania. Istorie și activitate”. De-a lungul carierei sale a făcut mai multe vizite decercetare în diferite țări: Anglia, Austria, Belgia, Canada, Germania, Franţa, Israel, Italia,Iugoslavia, Olanda, Ungaria, SUA etc., care au contribuit direct atât la formarea continuăa distinsului cercetător, cât și la calitatea publicațiilor sale. În perioada 1982-1990 a fost redactor principal la Editura Științifică și Enciclopedică. Ulterior, a ocupat funcția de director al Direcției Muzeelor și Colecțiilor. Între 1991 și 1994 a fost director fondator al Muzeului Național Cotroceni, iar în perioada 1993-1994, director al Direcției pentru Protecția și Valorificarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Ministerului Culturii. A predat la mai multe universități, printre care și la Universitatea Valahia, care i-a oferit distinsului profesor titlul onorific de Doctor Honoris Causa pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea academică, pentru dezvoltarea cunoașterii științifice, muzeografiei și a culturii, modernizarea metodelor de investigare psiho-socio-pedagogică și introducerea pedagogiei muzeale în muzee. Activitatea de cercetător științific și de pionierat în domeniul muzeologiei a fost apreciată și răsplătită cu numeroase distincții și premii: Premiul George Oprescu, acordat de Academia Română, în 1994; Ordinul Pentru Merit în grad de cavaler, în anul 2002. Este membru de onoare al Academiei din 2017. A publicat peste 40 de volume, peste 400 de articole de specialitate, a participat la sesiuni, comunicării și simpozioane în țară și în străinătate.