Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America

de | iun. 1, 2021

Protopopul Ioan Podea și criza de autoritate

Inițiativa organizării parohiilor din America într-un protopopiat i-a aparținut, se pare, preotului Ioan Podea. Acesta, cu gândul peste Ocean, nu s-a adaptat la noua misiune din țară. La 14 martie 1912, a înaintat un memoriu Consistoriului arhidiecezan de la Sibiu prin care se arăta gata ca, în anumite condiții, să accepte sarcina de a organiza parohiile, preoții și credincioșii din America.

În esență, preotul Podea solicita din partea consistoriului emiterea unor documente care să-i confere autoritatea necesară în vederea organizării unitare a parohiilor ortodoxe române din Statele Unite, aprobarea unei strategii care urma să asigure stabilitatea financiară unui astfel de demers, susținerea în acțiunile de stopare a calomniatorilor și acordarea unui sprijin financiar.

Este ușor de înțeles faptul că oscilațiile preotului Ioan Podea au complicat foarte mult procesul de recunoaștere a unei autorități bisericești, precum și activitatea de organizare a parohiilor ortodoxe din America. Pe de o parte, intențiile și activitatea sa organizatorică au fost meritorii. El era convins de necesitatea unor structuri ecleziale bine definite și coerent organizate. Pleda pentru ordine, pentru ascultare, pentru acțiuni bine coordonate și asumate fără rezerve. Viziunii sale, autoritățile din țară nu i-au acordat atenția necesară. Imperativele adresate confraților din America și critica neîncetată cu privire la maniera în care ei se raportau la exigențele misiunii lor nu au fost pe placul acestora. Pe de altă parte, relațiile interpersonale contondente și opțiunile ideologice au afectat pentru mult timp climatul eclezial românesc din Statele Unite ale Americii.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America
Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Psalmul acesta de lamentație scoate la iveală o deosebită sensibilitate morală. Poate fi vorba de o boală misterioasă și grea, probabil lepră l-a lovit pe protagonistul acestui psalm. Din perspectiva doctrinei vechitestamentare a retribuției, această boală este trăită...