Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America

de | iun. 1, 2021

Protopopul Ioan Podea și criza de autoritate

Inițiativa organizării parohiilor din America într-un protopopiat i-a aparținut, se pare, preotului Ioan Podea. Acesta, cu gândul peste Ocean, nu s-a adaptat la noua misiune din țară. La 14 martie 1912, a înaintat un memoriu Consistoriului arhidiecezan de la Sibiu prin care se arăta gata ca, în anumite condiții, să accepte sarcina de a organiza parohiile, preoții și credincioșii din America.

În esență, preotul Podea solicita din partea consistoriului emiterea unor documente care să-i confere autoritatea necesară în vederea organizării unitare a parohiilor ortodoxe române din Statele Unite, aprobarea unei strategii care urma să asigure stabilitatea financiară unui astfel de demers, susținerea în acțiunile de stopare a calomniatorilor și acordarea unui sprijin financiar.

Este ușor de înțeles faptul că oscilațiile preotului Ioan Podea au complicat foarte mult procesul de recunoaștere a unei autorități bisericești, precum și activitatea de organizare a parohiilor ortodoxe din America. Pe de o parte, intențiile și activitatea sa organizatorică au fost meritorii. El era convins de necesitatea unor structuri ecleziale bine definite și coerent organizate. Pleda pentru ordine, pentru ascultare, pentru acțiuni bine coordonate și asumate fără rezerve. Viziunii sale, autoritățile din țară nu i-au acordat atenția necesară. Imperativele adresate confraților din America și critica neîncetată cu privire la maniera în care ei se raportau la exigențele misiunii lor nu au fost pe placul acestora. Pe de altă parte, relațiile interpersonale contondente și opțiunile ideologice au afectat pentru mult timp climatul eclezial românesc din Statele Unite ale Americii.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America
Ioan Podea, primul protopop ortodox român din America
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Prăznuirea Sfântului Siluan Athonitul

Prăznuirea Sfântului Siluan Athonitul

Data de 24 septembrie a fiecărui an ne prilejuiește întâlnirea cu Sfântul Cuvios Siluan Athonitul dar și comemorarea lui liturgică. E o ocazie de a ne aduce aminte de acest om al lui Dumnezeu, de o trăire duhovnicească excepțională, discret, dar și adânc ancorat în...

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P4

Taina Sfintei Cununii. Ce ne spune Biblia? P4

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Împreună-lămuriri pe cale

Împreună-lămuriri pe cale

Înregistrarea ediției din 19 septembrie 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încearcă să deslușească înțelesuri ale unor...