IOANA BREDA MORAR: „Scena este un loc sacru”

de | iul. 27, 2017

Originară din județul Alba, mereu preocupată de cântecul tradițional, de obiceiuri și de tradiții, Ioana Breda Morar este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și laureată a numeroase concursuri de folclor. De asemenea, este consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Am moștenit talentul de la mama mea, care a îndrăgit muzica populară și care a cântat doar în sat. La rândul ei, a moștenit vocea de la mama dânsei, bunica mea, cea care m-a învățat și primele cântece”.

La 12 ani, Ioana Breda Morar a urcat pentru prima dată pe scenă. Apoi au urmat diverse concursuri și festivaluri, la care a obținut premii importante.

„Cântecele pe care le am în repertoriu le-am cules din satele județului Alba. Nu am ales să cânt doar din zona Munților Apuseni, de unde îmi am rădăcinile, ci am adunat cântece din tot județul, ajungând chiar până la Mărginimea Sibiului. O parte dintre ele sunt din culegeri de specialitate, iar altele auzite de la oamenii din sat”.

Ioana Breda Morar a reușit să finalizeze primul album, ce urmează  să fie lansat în primăvara anului viitor. „Nu m-am grăbit în a imprima, am lăsat lucrurile să meargă de la sine, mai ales din considerentul că orice lucru făcut cu răbdare, cu pași mărunți, are un final bun”.

„Din punctul meu de vedere, scena este un loc sacru, unde doar oamenii importanți pot să ajungă. Scena îți impune un anumit statut, trebuie să fi foarte bun, să atingi perfecțiunea.”

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
IOANA BREDA MORAR: „Scena este un loc sacru”
IOANA BREDA MORAR: „Scena este un loc sacru”
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe