Iosif Ciunterei, tânărul care luptă ca tradițiile populare să nu devină amintiri

de | nov. 18, 2015

Iosif Ciunterei este un tânăr bistrițean, din Feldru, pasionat de tradiție și folclor, student la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Secția Etnologie. Chiar dacă de doi ani s-a stabilit la Cluj-Napoca și-a păstrat graiul și portul de acasă.

„Eu cred că acesta îmi e rostul. Am venit de acolo, din vatra satului, din mijlocul țăranilor, cu graiul acesta. Și să vreau, nu pot să mi-l schimb. Cu el m-am născut și oricine ar încerca să mi-l schimbe, nu va reuși”, mărturisește Iosif.

Este colaborator al unor posturi de radio și televiziune, care promovează tradițiile. Are în derulare mai multe proiecte în acest sens, printre care cultivarea cânepii în cadrul muzeului „Poarta de su’ Feleac”. „Am reușit să cultiv o suprafață de teren cu cânepă pentru că mi-am dorit să refac tot drumul cânepii care, ulterior, se va transforma într-un film documentar. Am întâmpinat foarte multe probleme din partea statului și a birocrației”, spune cu mâhnire Iosif Ciunterei.

Iosif este ambițios și demonstrează că  tinerii apreciază tradițiile, obiceiurile, datinile și îmbrăcămintea poporului român de altădată, chiar dacă întâmpină greutăți.

Povestea lui vă invit să o descoperiți în cadrul emisiunii „Amintiri din vatra satului”.

 

 

 

Amintiri din vatra satului
Amintiri din vatra satului
Iosif Ciunterei, tânărul care luptă ca tradițiile populare să nu devină amintiri
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Emisiuni recente