IPS Andrei a citit a treia și a patra parte a Canonului cel Mare în Biserica „Tuturor Sfinților” din Cluj-Napoca, respectiv în Biserica „ Sf. Ioan Botezătorul” din Năsăud

de | mart. 10, 2022

Miercuri, 9 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Tuturor Sfinților” din Cluj-Napoca. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Horea Petrea și de preotul lect. univ. dr. Mircea Oros, cadru univeritar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Joi, 10 martie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare, la Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud, unde slujește preotul paroh Ovidiu Sermeșan.

De asemenea, în prima zi a Postului Mare, luni, 7 martie, ierarhul a slujit în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, iar marți, 8 martie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...