ÎPS Andrei a sfințit o casă ridicată cu sprijinul enoriașilor din Mociu

de | iun. 11, 2019

Asistenţa socială este impusă de anumite necesităţi obiective, de sentimetul firesc de a ajuta pe cei în suferinţă. Dacă înainte de creştinism, ea era ocazională, sporadică, în creştinism ea a făcut și face în continuare parte integrantă din misiunea de slujire a Bisericii Ortodoxe. În învăţătura Sa, Mântuitorul a subliniat de nenumărate ori importanţa iubirii faţă de om, faţă de aproapele. Înțeleasă mai întâi ca o datorie personală, individuală, iubirea față de aproapele a stimulat sentimentul solidarității și a unui fel de răspundere reciprocă. Motivația cea mai puternică a filantropiei este și rămâne Mântuitorul Iisus Hristos, mereu Același, ieri și azi și în veac.

În acest context poate fi încadrat și evenimentul care a avut loc marți, 11 iunie 2019, la Mociu, la care a participat ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În ciuda agendei foarte încărcată, ierarhul și-a făcut timp să poposească în mijlocul enoriașilor păstoriți de părintele Iustin Câmpean, iar vestea a fost primită cu mare bucurie de către cei din comunitate.
Alături de părintele protopop Dan Hognogi și de un sobor de preoți, ÎPS Părinte Mitropolit a săvârșit slujba de sfințire a unei case ridicată într-un timp record, a cărei construcție a început în toamna anului trecut, lucrările fiind finalizate recent. Casa respectivă aparține unei familii care nu are posibilități financiare și care anul trecut a trecut prin momente dificile, după ce mama, în vârstă de 35 de ani, a decedat și a lăsat în urmă două fete, de 8 și 11 ani, care au rămas în grija tatălui și a bunicilor. La inițiativa părintelui paroh Iustin Câmpean și cu sprijinul enoriașilor și a oamenilor de bine, un număr de 48 de voluntari au pus umărul la ridicarea imobilului. Suma necesară a fost adunată din colecta realizată la nivelul parohiei și din donații, cea mai consistentă aparținându-i părintelui Vlad Ștefan, de la Parohia Ortodoxă Română „Sf. Teodora de la Sihla” din SUA, care a donat pentru această cauză suma 21.742 de lei. Un aport important în acest sens l-au avut și autoritățile locale, în frunte cu primarul Vasile Focșa, care a manifestat toată deschiderea. La finalul slujbei, ÎPS Părinte Andrei le-a adresat un gând celor prezenți, în care a vorbit de punerea în practică a iubirii creștine, afirmând că iubirea nu este în nici un caz teorie, ci aceasta se concretizează prin fapte, făcându-te eul celuilalt din dragoste necondiționată față de celălalt. La rândul său, părintele paroh Iustin Câmpean a adus mulțumiri ÎPS Părinte Andrei pentru susținere și tuturor celor care s-au implicat și s-au ostenit. Drept răsplată pentru efortul depus, părintele Iustin Câmpean a fost distins cu ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. În egală măsură, ÎPS Părinte Andrei a acordat diplome de aleasă cinstire și sprijin financiar membrilor familiei a căror casă a fost sfințită cu acest prilej. Înainte de a părăsi Mociu, ierarhul a descins și la Primăria Comunei, unde a semnat în cartea de onoare a instituției și i-a binecuvântat pe angajații care l-au întâmpinat cu bucurie.

Pr. Cristian Marius FOCȘANU

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA