ÎPS Andrei: „De Paști să ne aducem aminte de bătrânii noștri”

de | apr. 25, 2016 | Actualitatea religioasă

„De Sfintele Paști, să ne aducem aminte de bătrânii noștri!” este mesajul Înaltpreasfințitului Andrei la praznicul pe care creștinii ortodocși se pregătesc să îl întâmpine.

E  bine să îi ascultăm și să îi cinstim pe cei mai în vârstă, deoarece ei ne ajută cu experiența și înțelepciunea lor. Tot ei ne-au învățat credința în Dumnezeu și toate obiceiurile legate de tradiția Sfântă a Bisericii.

Pastorala Mitropolitului Andrei la praznicul Învierii Domnului pornește de la un verset scripturistic regăsit în cartea lui Iisus Sirah: Nu disprețui vorba celor bătrâni, că și ei au învățat de la părinții lor. Că de la ei vei învăța înțelepciunea și îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie (Iisus Sirah 8,9).

Prin ascultarea bătrânilor înțelegem și importanța duhovnicilor în viața creștinilor, fără de care drumul către mântuire ar fi anevoios, subliniază Mitropolitul Clujului: „Acești povățuitori duhovnicești au o experiență și discernământ care ne conduc spre Hristos și sunt adevărate busole care ne asigură direcția cea bună. În mod special, bunicii și părinții noștri ne-au educat din punct de vedere spiritual să punem preț pe Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare creștină, pe Crăciun, pe Rusalii, pe Bobotează”.

De la educarea tinerilor, la grija pentru bătrâni

„Dacă la Crăciun pastorala noastră era preocupată în mod special de educarea tinerilor, de data aceasta, în mod deosebit, ne ocupăm de bătrânii noștri părinți și bunici. De ce facem lucrul acesta? E o realitate că foarte multe localități din România au îmbătrânit. Unele sunt aproape înspre desființare și sunt locuite de bătrânei. Din acest motiv, în pastorala de Paști ne preocupăm de bătrâni”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

Mesajul  de Paști a fost transmis întregii prese clujene luni, 25 aprilie 2016, în cadrul conferinței de presă organizată la Centrul Eparhial al Arhiepiscopei Clujului.

Ultimele articole

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Bătrânul Amfilohie zicea: „Până ce inima noastră nu este locuită de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca nişte bărci fără carburant în motor.” Şi el adăuga: “Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, şi atunci inima noastră va tresălta de bucurie”....

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...