ÎPS Andrei: „De Paști să ne aducem aminte de bătrânii noștri”

de | apr. 25, 2016 | Actualitatea religioasă

„De Sfintele Paști, să ne aducem aminte de bătrânii noștri!” este mesajul Înaltpreasfințitului Andrei la praznicul pe care creștinii ortodocși se pregătesc să îl întâmpine.

E  bine să îi ascultăm și să îi cinstim pe cei mai în vârstă, deoarece ei ne ajută cu experiența și înțelepciunea lor. Tot ei ne-au învățat credința în Dumnezeu și toate obiceiurile legate de tradiția Sfântă a Bisericii.

Pastorala Mitropolitului Andrei la praznicul Învierii Domnului pornește de la un verset scripturistic regăsit în cartea lui Iisus Sirah: Nu disprețui vorba celor bătrâni, că și ei au învățat de la părinții lor. Că de la ei vei învăța înțelepciunea și îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie (Iisus Sirah 8,9).

Prin ascultarea bătrânilor înțelegem și importanța duhovnicilor în viața creștinilor, fără de care drumul către mântuire ar fi anevoios, subliniază Mitropolitul Clujului: „Acești povățuitori duhovnicești au o experiență și discernământ care ne conduc spre Hristos și sunt adevărate busole care ne asigură direcția cea bună. În mod special, bunicii și părinții noștri ne-au educat din punct de vedere spiritual să punem preț pe Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare creștină, pe Crăciun, pe Rusalii, pe Bobotează”.

De la educarea tinerilor, la grija pentru bătrâni

„Dacă la Crăciun pastorala noastră era preocupată în mod special de educarea tinerilor, de data aceasta, în mod deosebit, ne ocupăm de bătrânii noștri părinți și bunici. De ce facem lucrul acesta? E o realitate că foarte multe localități din România au îmbătrânit. Unele sunt aproape înspre desființare și sunt locuite de bătrânei. Din acest motiv, în pastorala de Paști ne preocupăm de bătrâni”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

Mesajul  de Paști a fost transmis întregii prese clujene luni, 25 aprilie 2016, în cadrul conferinței de presă organizată la Centrul Eparhial al Arhiepiscopei Clujului.

Ultimele articole

Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii)

Duminica a V-a după Paști (a Samarinencii)

Ev. Ioan 4, 5-42 În vremea aceea a venit Iisus la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său. Și era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a așezat lângă fântână și era ca la al șaselea...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...