ÎPS Andrei: „Dumnezeu se descoperă în Sfânta Liturghie!”

de | apr. 10, 2018

În cea de-a treia zi de Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei „Sf. Ap. Andrei”, din orașul Beclean.

Din sobor a făcut parte Președintele Senatului Universității Babeș Bolyai, părintele prof. dr. Ioan Chirilă, consilieri eparhiali și protopopul de Beclean, părintele Doru Zinveliu.

După cititrea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre descoperirea Domnului Hristos în Sfânta Liturghie:

„ Sfânta Liturghie pe care a instituit-o atunci, în Joia Mare, Domnul Hristos, a rămas pentru creștini centrul cultului divin. În Faptele Apostolilor, care ne relatează modul în care se manifestau primii creștini, citim:  „În fiecare zi, stăruiau într-un cuget în templu și frângând pâinea împreună, în casă, luau hrana întru bucurie și întru curăția inimii, lăudând pe Dumnezeu și având har la tot poporul. Iar Domnul adăuga zilnic Bisericii pe cei ce se mântuiau.”

În continuare, ierarhul a oferit mai multe exemple concrete prin care Domnul Hristos S-a descoperit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

La final, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că nici Luca și Cleopa nu l-au recunoscut pe Mântuitorul decât după frângerea pâinii:

„ Sfânta Evanghelie ce s-a citit astăzi ne provoacă să ne gândim la aceste lucruri, și anume, că la Sfânta Liturghie se descoperă Domnul Hristos. Luca și cu Cleopa nu l-au cunoscut pe cale, dar atunci când Domnul a săvârșit Sfânta Liturghie, l-au recunoscut. Locul în care și noi îl recunoaștem este acesta, biserica, unde participăm la Sfânta Liturghie.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, asistentul social din cadrul Protopopiatului Beclean, diaconul Ovidiu Dorian Brasai a fost hirotonit preot. Acesta va activa în cadrul protopopiatului ca preot misionar.

Dupa terminarea slujbei, echipa Esentza Robotics de la Colegiul National Petru Rareș – Beclean, a organizat un act demonstrativ la subsolul bisericii. Aceștia au prezentat Robotul H3len cu care au participat la editia de anul acesta a First Tech Challenge Romania, cea mai mare competitie pentru licee la nivel național. În cadrul acestei competitii au obtinut locul II și au fost distinși cu  premiul Rockwell Collins  Innovate Award. Membrii echipei i-au aratat Înaltpreasfințitului Andrei abilitățile robotului, evocând importanța roboticii în societatea contemporană.

La manifestările de astăzi au participat, alături de preoți și cedincioși din Beclean, oficialități centrale și locale.

Credit foto: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...