Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a oficiat sâmbătă, 8 martie 2025, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Evenimentul a marcat prima prăznuire a Sfântului Preot Mărturisitor Liviu-Galaction Munteanu, un moment istoric pentru credincioșii veniți în număr mare să-l cinstească pe cel care și-a sacrificat viața pentru educația religioasă a tinerilor.
Mărturisitor al credinței, apărător al educației religioase
În predica sa, Mitropolitul Andrei a evocat curajul și jertfa Sfântului Liviu-Galaction Munteanu, subliniind importanța orei de religie în formarea spirituală a tinerilor. Într-o lume în care credința era prigonită, nu a renunțat la misiunea sa, plătind cu viața pentru crezul său:
„Sfântul Sinod, anul trecut, împreună cu alți părinți, l-a canonizat. Iar prima sărbătoare publică pe care o facem cinstindu-l pe Sfântul Mucenic Liviu-Galaction Munteanu este astăzi, pentru că a murit pe 8 martie 1961. A murit pentru ora de religie! Și atunci, când în vremurile de astăzi e libertate să se facă religie, să se facă catehizare în biserică, uneori, ne întristăm când nu se pune suficientă sârguință pentru a face catehizare cu copiii, pentru a-i învăța legea lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Andrei.
Un exemplu de dăruire într-o lume secularizată
Mitropolitul Clujului a atras atenția asupra pericolelor secularizării și a dificultăților tot mai mari pe care le întâmpină educația religioasă, făcând un apel puternic către părinți și profesori:
„Sigur că trăim într-o lume ce se secularizează și forțele potrivnice educației religioase or fi multe, dar ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute, nouă, părinților și profesorilor, ca pe copii să-i putem crește în frica lui Dumnezeu.”
Mai mult decât un slujitor al Domnului, Sfântul Liviu-Galaction Munteanu a fost un adevărat luptător pentru credință și un pedagog desăvârșit. A creat programe de catehizare pentru toate vârstele, demonstrând că educația religioasă trebuie să fie o prioritate pentru fiecare generație. Tocmai acest fapt i-a adus prigonirea, dar și recunoașterea ca martir al credinței.
„Nu știm dacă vreodată vom reuși să-i recuperăm moaștele de pe Râpa Robilor, dar ne îndreptăm gândul către el și îi zicem să se roage lui Dumnezeu să ne ajute, nouă, celor de astăzi, ca pe tinerii noștri, pe copiii noștri, să-i putem crește în frica lui Dumnezeu.”, a mai arătat ierarhul.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat responsabilitatea fiecărui credincios de a-și apăra credința și valorile spirituale, indiferent de provocările lumii moderne. Totodată, a amintit că un eveniment de mare importanță pentru Arhiepiscopia Clujului se va desfășura în data de 25 martie, tot la Catedrala Mitropolitană, unde va avea loc proclamarea locală a Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction.