ÎPS Andrei: „În locul iubirii lui Hristos, oamenii aleg adesea iubirea pentru patimi”

de | oct. 23, 2016 | Actualitatea religioasă

Câteva sute de dejeni au participat în duminica a 23-a după Rusalii la slujba arhierească oficiată de Mitropolitul Clujului la Biserica Militară din oraș. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Altarul de vară construit recent în vecinătatea bisericii.

La Sfanta Liturghie a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un sobor de 15 preoți din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru și protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea.

Slujba s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în lucrările bisericii și oferirea din partea Înaltpreasfinției Sale a câtorva distincții, respectiv Crucea Transilvană, vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat și ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni părintelui paroh Petru Both.

 

În locul iubirii lui Hristos, oamenii aleg adesea iubirea pentru patimi

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a subliniat faptul că oamenii aleg de cele mai multe ori averea și plăcerea în locul lui Hristos: „Modul acesta în care suntem legați de patimi și de plăceri și de bunurile materiale l-am putea rezuma spunând că două patimi îl distrug pe omul zilelor noastre, e vorba de trup și de bani. Ca să își poată permite toate desfătările, omul iubitor de acestea are nevoie de bani și atunci cele două patimi mari îl robesc și îl îndepărtează de Dumnezeu, pentru că în loc să îl aleagă pe Hristos, de cele mai multe ori omul alege patima”.

Istoria Bisericii Militare din Dej

Clădirea bisericii militare din Dej a fost dăruită de municipalitate după primul război mondial în semn de mulțumire adus ostașilor care s-au jertfit pentru unitatea țării.

În 2001 preotul militar de atunci, părintele Dumitru Cobzaru, actualul exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, a început demersurile construirii unui locaș de rugăciune, închinat Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Biserica a fost sfințită în urmă cu 15 ani de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, iar acum este un locaș de reculegere, nu doar pentru militarii din Dej, dar și pentru credincioșii din acest oraș, care participă în fiecare duminică, în număr mare la Sfânta Liturghie.

 

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...