ÎPS Andrei, în prima zi de Paști: „Să fim optimişti, pentru că Paştile sunt izbăvirea de întristare”

de | apr. 19, 2020

În prima zi de Paști, 19 aprilie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. De asemenea, a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș.

Slujba a fost săvârșită de la 10:00, cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Cu toate acestea, peste zece mii de oameni au urmărit Sfânta Liturghie pascală transmisă video, în direct, pe TVR Cluj, pe pagina de facebook a Mitropoliei Clujului și a Radio Renașterea, precum și pe canalul de YouTube Radio Renașterea. De asemenea, a putut fi ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița.

 

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a citit Pastorala la Învierea Domnului 2020, intitulată: „Să transmitem generațiilor viitoare preocupările pascale!”, titlu care pornește de la textul scripturistic din Cartea Ieșirea, capitolul 12, versetele 26-27: „Când vă vor zice copiii voștri: Ce înseamnă rânduiala aceasta? Să le spuneți: Aceasta este jertfa ce o aducem de Paști Domnului”.

Ierarhul a subliniat importanța de a transmite generațiilor viitoare preocupările pascale, amintind că suntem în Anul omagial al pastorației părinților și copiilor.

„Luăm act de faptul că trei instituții îi formează pe copii și pe tineri: familia, Biserica și școala. Ele, dacă își fac datoria, le transmit cele mai bune deprinderi. Uneori însă, se îngrijesc de starea lor materială și le neglijează sufletul. Spune Sfântul Ioan Gură de Aur că «mulți părinți ca să dăruiască fiului lor un cal frumos (am zice azi, o mașină – n.n.), o casă luxoasă, o moșie bogată, fac orice și pun toate în lucrare. Dar ca sufletul să fie virtuos și să fie aplecat spre pietate, la aceasta nu dau nicio însemnătate… La ceea ce trebuie, așadar, să ținem noi, nu-i a face pe copiii noștri bogați în bani, în aur, în prisosințe de acest soi, ci trebuie așa să-i facem ca ei să fie mai presus de toate bogați în pietate, în înțelepciune și-n comori de virtute»”.

Mesajul pastoral se încheie cu îndemnul de a fi optimiști, întrucât bucuria reprezintă esența Paștelui:

„Oricâte probleme ar fi în lumea aceasta, inclusiv cele provocate de Coronavirus, noi trebuie să fim optimiști, pentru că Paștile sunt «izbăvirea de întristare» (Slujba Învierii). Această stare de optimism și de bucurie pascală s-o transmitem și tinerilor noștri și dimpreună cu ei și cu dumneavoastră, cu toții să cântăm: «Cinstiți creștini preaiubiți,/ Poftiți ca să ne primiți,/ La dumneavoastră venim,/ Să vă propovăduim./ Cuvinte de înviere,/ Să vă facem mângâiere,/ Și cântări cu voie bună,/ Zicem cu toți dimpreună:/ Hristos a-nviat din morți,/ Ca să ne scape pe toți,/ Cu moarte moartea călcând,/ Tuturor viață dând»”. („Cântați Domnului tot pământul” – cântare ortodoxă).

Scrisoarea pastorală poate fi lecturată, integral, aici

În cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

La final, conform tradiției, ierarhul a binecuvântat coșul cu bucate.

Mai multe fotografii AICI 

În prima zi de Paști, 19 aprilie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie arhierească a…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 19 aprilie 2020

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...