IPS Andrei, la aniversarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”: „Să cultivăm sentimentul de dragoste față de țară”

de | aug. 13, 2021

Divizia 4 Infanterie „Gemina” marchează pe 15 august aniversarea a 105 ani de istorie și tradiție militară. În acest scop, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca a avut loc joi, 12 august 2021, începând cu ora 10:00, o ceremonie militară. Manifestarea, la care a participat și Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, s-a desfășurat  în prezența șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

 Ierarhul a oficiat o slujbă de Te-Deum, prilej cu care a vorbit despre nevoia cultivării dragostei față de țară.

„Sentimentul dragostei față de țară și de valorile ei trebuie cultivat și întărit, într-o lume care relativizează aceste lucruri scumpe. Le dorim ofițerilor Armatei a 4-a, ostașilor și tuturor lucrătorilor binecuvântare de la Dumnezeu și multe rezultate spirituale”, a spus Înaltprasfinția  Sa.

În cadrul evenimentului a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al diviziei cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari. De asemenea, au fost conferite embleme de onoare și de merit unor cadre militare din comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Totodată, șeful de stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Petru Pah, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei distincția „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

IPS Andrei, la aniversarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”: „Să cultivăm sentimentul de dragoste față de țară”
Șeful de stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Petru Pah, primind din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei distincția „Crucea Transilvană”

La final, în acordurile Muzicii Militare, a avut loc defilarea detașamentelor reprezentative, a Drapelelor de Luptă și a steagurilor de identificare ale unităților aflate în subordinea diviziei. Defilarea a inclus, de asemenea, și survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Ceremonia militară a fost urmată de inaugurarea Muzeului Militar „Mareșal Constantin Prezan” – Filiala Transilvania a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Noul muzeu are amenajate trei săli în care este prezentată istoria şi evoluţia militară a Transilvaniei.

Armata a 4-a s-a înfiinţat în noaptea de 14/15 august 1916. Constituită în condițiile excepționale ale intrării României în Primul Război Mondial, a rămas în istoria militară prin glorioasele fapte de arme ale militarilor din marile unități care i-au preluat tradițiile de luptă, de-a lungul timpului.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” este continuatoarea Armatei a 4-a (de Nord), ducând mai departe tradițiile de luptă. Subordonată Statului Major al Forțelor Terestre, divizia îndeplinește misiunile de apărare națională, de generare a structurilor operaționale participante în teatrele de operații, precum și de sprijinire a autorităților locale în caz de urgențe civile.

Foto: Emil Moritz, Marius Călina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...