ÎPS Andrei: „La cele mai importante întrebări ce frământă omenirea și astăzi, răspunsurile le găsim în Sfânta Scriptură” | Praznicul Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | dec. 25, 2019

La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie 2019, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, mii de credincioși clujeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a dat citire scrisorii pastorale, intitulată „Astăzi Proorociile şi toate Scripturile…”, arătând că timpul, locul şi felul în care S-a născut Domnul Hristos îl aflăm din Sfintele Scripturi, din Biblie, care este „Cartea Cărţilor”.

Totodată, ierarhul a vorbit despre importanța lecturării și despre însemnătatea Sfintei Scripturi în viața creștinilor și a comunității, îndemnându-i pe credincioși să citească câte un capitol, două, din Sfânta Carte, cu predilecție din Noul Testament: „Sfânta Criptură trebuie citită, în ea găsim răspuns la multele noastre întrebări. […] Atunci când magii erau interesați de locul nașterii Domnului Hristos, cărturarii poporului au găsit răspunsul în Sfânta Scriptură. La cele mai importante întrebări ce frământă omenirea și astăzi, răspunsurile le găsim în Cartea Sfântă. Aici aflăm cine ne-a creat, care-i rostul nostru pe pământ și care-i ținta finală.”

„Sfânta Scriptură rămâne cea mai importantă carte din lume. Ea este tipărită în milioane de exemplare și-n toate limbile. Dacă pentru cei secularizați are doar o importanță culturală, pentru noi are, întâi de toate, o importanță duhovnicească”, a afirmat chiriarhul.

Pe lângă rolul mântuitor, Sfânta Scriptură a avut şi are un rol deosebit şi pentru neamul românesc, spune Mitropolitul Andrei.

„Noul Testament de la Alba Iulia din 1648 şi Biblia de la Bucureşti din 1688, pe lângă faptul că au avut un rol duhovnicesc de execepţie, au avut şi din punct de vedere cultural şi lingvistic o valoare însemnată. Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna, vorbind despre Noul Testament de la 1648, scria: «Limba Bibliei pentru un popor numai odată se poate face; dacă s-au învins piedica cea mare a traducerii credincioase şi înţelese şi dacă poporul au primit limba aceia aşa zicând în însăşi fiinţa sa; atunci următorii n-au de a face alta, ci numai a o reînnoi şi îndrepta aşa după cum ar fi reînnoit şi îndreptat traducătorul cel dintâiu al limbii de ar fi trăit pînă în veacurile lor»”

De asemenea, Ierarhul a reamintit faptul că anul 2019 a fost dedicat Satului românesc, dar „în același timp, ne-a adus aminte de doi mari patriarhi care au tradus, tipărit și iubit Scripturile: Patriarhul Nicodim Munteanu și Patriarhul Iustin Moisescu”.

Mesajul pastoral se încheie cu o urare inspirată din colindele străbune:

„Urarea pe care v-o facem este inspirată din colindele noastre: «Acum te las, fii sănătos, / Și vesel de Crăciun. / Dar nu uita când ești voios, / Creștine să fii bun!». Vă urăm din tot sufletul ca sărbătorile Nașterii Domnului, Anului Nou și Bobotezei să le petreceți cu bucurie și la toate mesele să fie inimi vesele! Întru mulți ani!”

Pastorala la Nașterea Domnului 2019 a fost citită în toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prima zi de Crăciun. Pastorala poate fi citită, integral, AICI

La finalul slujbei, în semn de apreciere și prețuire pentru misiunea necontenită în viața Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ridicat-o la rangul de stravroforă  pe monahia Andreea Filimon, de la Centrul Mitropolitan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Stavrofora Andreea Filimon a împlinit anul acesta 40 de ani de viețuire monahală și 27 de ani de slujire la Central Eparhial.

ÎPS Andrei: „La cele mai importante întrebări ce frământă omenirea și astăzi, răspunsurile le găsim în Sfânta Scriptură” | Praznicul Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și militare, precum și oameni de cultură ai universităților clujene, printre care: acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, actorul Dorel Vișan și alții.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a intensificat atmosfera de sărbătoare prin colindele interpretate la chinonic.

 

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Mai multe fotografii AICI  

La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie 2019, la Catedrala Mitropolitană din…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 25 decembrie 2019

Foto credit: Darius echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...