ÎPS Andrei, la hramul Mănăstirii de la Pădureni: „Și totuși, iubirea!”

de | mai 8, 2018 | Actualitatea religioasă

Părintele Mitropolit Andrei a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea clujeană de la Pădureni.

Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Andrei marchează pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist  Ioan, ocrotitorul așezământului monahal. Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhid. Claudiu Grama, consilierul pe probleme de misiune și protocol, stareți de la mănăstirile clujene și preoți din eparhie.

Potrivit stareței mănăstirii, monahia Nectaria Pușcaș, programul liturgic a început seara trecută, cu slujba Privegherii.

În această dimineață, de la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a fost întâmpinat de soborul preoților slujitori, iar de la ora 10:00 a oficiat Sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care l-a evocat pe Sfântul Ioan Teologul, Apostolul Domnului, numit și Apostolul iubirii :

„Aș putea rezuma cuvântul nostru la această sintagmă: „Și totuși, iubirea!”, pentru că Sfântul Ioan Teologul este apostolul iubirii. Insistă asupra acestei mari virtuți. În Evanghelia sa, dar și în prima sa epistolă pentru că vrând să îl definească pe Dumnezeu, zice: Dumnezeu este iubire. E greu a-l defini pe Dumnezeu, dar Dumnezeu este iubire.”

La final, părintele duhovnic Vladimir Marc a mulțumit Ierarhului pentru slujirea binecuvântată de astăzi, dar și celor prezenți. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mănăstirea de maici  „Sf. Apostol Ioan Evanghelistul” din satul clujean Pădureni, comuna Tritenii de Jos, a fost reactivată la 1 ianuarie 2014, pe vatra unei vechi mănăstiri ce funcționa în jurul anilor 1770. În prezent, obștea este formată din 5 viețuitoare,  in frunte cu maica stareță monahia Nectaria Pușcaș. Duhovnic este ierom.  Vladimir Marc.

Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a vizitat șantierul mănăstirii Mihai Vodă de la Turda, iar apoi șantierul Centrului misionar-social Sf. Ap. Andrei, din Cluj-Napoca.

Credit foto: Darius Echim

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...