IPS Andrei, la hramul Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece

de | mai 17, 2018 | Actualitatea religioasă

Biserica Ortodoxă Română  a prăznuit joi, 17 mai 2018, Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc. Astfel că în toate bisericile ortodoxe, la monumentele și în cimitirele eroilor din țară și străinătate s-au oficiat slujbe speciale întru pomenirea lor. Eroii au fost comemorați în această zi și la Mănăstirea clujeană Muntele Rece, care și-a serbat hramul de praznicul Înălțării Domnului.

An de an, de hramul așezământului monahal, numeroși credincioși vin să petreacă marea sărbătoare în rugăciune, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de obștea mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Părintele Mitropolit,  în sobor de 12 preoți și diaconi, sobor din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru și protopopul de Turda, părintele Dan Crișan.

În cadrul cuvântului de învățătură, Ierarhul a vorbit despre importanța sărbătorii de astăzi și despre cinstirea eroilor.

La final Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de protosinghel pe starețul mănăstirii, părintele Arsenie Gălățan. După slujbă, Ierarhul, împreună cu preoții slujitori și credinciosi s-a deplasat la cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, unde  a fost oficiată o slujbă de parastas pentru eroii neamului.

La slujbă au luat parte oficialități militare și civile, autorități locale și județene, care au depus coroane și jerbe de flori. Totodată, elevii școlii din Măguri-Răcătău au depus flori la mormântul fiecărui erou. Manifestarea s-a încheiat cu o paradă a militarilor Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești.

Mănăstirea de la Muntele Rece a fost  construită pe locul numit „La eroi”, unde se găsește un cimitir al eroilor. În urma luptelor purtate în zonă, în anul 1944, aici au căzut aproximativ 250 de ostași. În  cimitirul din incinta mănăstirii au fost înmormântați 26 de eroi, dintre care 9 sunt necunoscuți. Mănăstirea poartă hramul „Înălțarea Domnului” și este situată în comuna clujeană  Măguri-Răcătău și a fost înființată în anul 1995. Biserica din lemn este construită pe un mic platou, aflat la altitudinea de 940 m. În ultimii ani, așezământul monahal a trecut prin ample lucrări de reabilitare, precum amenajarea unui nou paraclis în cadrul corpului de chilii și pictarea bisericii.

Obștea monahală este formată din patru viețuitori, aflați sub povățuirea duhovnicească a starețulului mănăstirii, părintele Arsenie Gălățan.

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...