IPS Andrei, la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla

de | mart. 9, 2019

Sâmbătă, 9 martie 2019, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim cu gropi comune al deținuților politici din perioada comunistă.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit, începând cu ora 9:30, Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, printre care: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, duhovnicul Mănăstirii Breaza, arhim. Gavriil Burzo, fost deținut politic, protopopul de Gherla, pr. Paul Iulian Isip, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Memorialul Gherla, protos. Grigorie Benea, precum și alți preoți invitați.

La slujbă au fost prezenți stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie, oficialități locale și județene, foști deținuți politici și numeroși credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Ratarea cununii”, în cadrul căruia a evidențiat curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar la momentul pricesnei, grupul de copii al mănăstirii, coordonat de înv. Roxana Gădălean, a  susținut un microrecital de cântece religioase.

La final, a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

Protos. Grigorie Benea, starețul mănăstirii a mulțumit Ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”. Totodată, a punctat câteva aspecte din viața și activitatea Mănăstirii Memorial.

De asemenea, a luat cuvântul părintele arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza, fost deținut politic, care a fost închis la Gherla.

Mănăstire la locul gropilor comune

Anul trecut, pe 9 marte a fost sărbătorit primul hram al noului lăcaș de cult de pe Dealul Cărămidăriei din Gherla.

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protosinghelul Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei (unde se află un cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă), memorial în care jertfa și suferința lor să fie pusă în valoare.

Zilele Memorialului Gherla, 8-10 martie 2019

Vineri, 8 martie, la Cluj-Naoca, la Muzeul Etnografic, de la ora 18.00, a avut loc conferința: „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”, la care au participat ca invitate: Doina Jela – publicistă, autoare a mai multor cărți în domeniu, și Niculina Moica, fostă deținută politic.

Sărbătoarea hramului a avut în centru Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Mitropolit Andrei, sâmbătă, 9 martie, în paraclisul mănăstirii, în ziua de pomenire a sfinților 40 de Mucenici din Sevastia și, totodată, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști.

De asemenea, duminică, 10 martie, va avea loc un concert de muzică străveche, în interpretarea lui Nicolae Pițiș, rapsod popular din Țara Lăpușului, care a primit titlul onorific de „Tezaur Uman Viu” din partea Ministerului Culturii, al cărui tată a suferit la Gherla, și a Mariei-Casandra Hauși, câștigătoare a Trofeului „Maria Tănase”. Concertul, intitulat „Văz Duh”, se va desfășura la Escape Events, în Gherla, de la ora 18.00. Intrarea este liberă, informează Ziarul Lumina.

Apel pentru sprijinirea lucrărilor la Memorialul de la Gherla

De asemenea, încă de anul trecut, a fost lansat și un apel pentru sprijinirea noului locaș de cult și a memorialului: „Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima ora­șului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea «Sfinții 40 de Mucenici», care să cuprindă Ansamblul Memorial. Construită pe Dealul Cărămidăriei din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune, unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar –, Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe. Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, avem nevoie de sprijinul tău! Fii ctitor al memoriei celor ce s-au jertfit pentru credința în Hristos și pentru demnitatea neamului românesc! Fii ctitor al Memorialului Gherla!

Poți contribui la: Asociația Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108155220740001, Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108156262520001, Strada Cărămizii nr. 2, 405300, Gherla”, se arată pe site-ul oficial al Mănăstirii.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Sâmbătă, 9 martie 2019, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, Înaltpreasfințitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 9 martie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA