ÎPS Andrei, la Măgura Ilvei: „Crucea este flamura sub care ne luptăm noi creștinii împotriva celui rău!”

de | mart. 11, 2018

Mitropolitul Clujului a oficiat astăzi, 11 martie 2018, Sfânta Liturghie în parohia bistrițeană Măgura Ilvei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a fost întâmpinat de preoți, oficialități locale și credincioși începând cu ora 9:30, iar apoi a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Din sobor au făcut parte și consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, pr. dr. Cristian Baciu, consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu și protopopul de Cluj 2, părintele Alexandru Ciui.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură prin intermediul căruia a arătat că Sfânta Cruce nu poate fi despărțită niciodată de Înviere, ea fiind și calea pe care îl urmăm pe Domnul Hristos:

„Crucea, iubiți frați și surori, este calea pe care îl urmăm pe Domnul nostru Iisus Hristos. Așa ne și spune Sfânta Evanghelie ce s-a citit astăzi. Ea nu e lungă, dar e foarte profundă și lămuritoare. Așadar, Crucea este stindardul, este flamura sub care ne luptăm noi creștinii împotriva răului. Sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne închinăm, Hristos ne conduce oricând îl urmăm! Și providențial, lucrul acesta ni-l spun nu numai cărțile noastre sfinte ci și imnul nostru național. Nu zicem noi în imn: preoți cu Crucea-n frunte căci oastea e creștină? Sfânta Cruce este preacinstită inclusiv în imnul nostru național.”

În continuare,  Părintele Mitropolit Andrei a evidențiat câteva aspecte din viața cotidiană cu privire la cinstirea Sfintei Cruci, arătând importanța ei pentru creștini:

„Toate aceste aspecte legate de preacinstirea Sfintei Cruci ne preocupă mereu. Nu putem percepe altfel viața noastră, decât așezându-ne sub Sfânta Cruce. Toate aceste aspecte le medităm mereu, dar în mod special acum, în duminica a treia din Postul Mare, la mijlocul postului.”

La finalul Sfintei Liturghii a fost binecuvântată noua capelă mortură a localității, „Sfântul Lazăr”. Cu acest prilej, preotul paroh Mircea Prunduș a fost hirotesit întru Iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu, iar primarul Comunei Măgura Ilvei, domnul inginer Valer Avram a primit cea mai înaltă  distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a primit din partea primarului și a Consiliului local Măgura Ilvei „Diploma de cetățean de onoare”. La festivități au participat și un grup de oficialități și oameni de cultură din Republica Moldova, marcându-se astfel Anul centenar al Marii Uniri.

De asemenea, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Raul Glodean. Toți cei care s-au implicat în lucrările de la Măgura Ilvei au primit astăzi „Diplome de aleasă cinstire”.

Credit foto: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA