IPS Andrei, la sfințirea bisericii românești „Sfânta Maria” din München

de | sept. 13, 2016

Credincioşii Parohia Buna Vestire – München au avut duminică, 11 septembrie 2016, bucuria de a participa la sfinţirea noii biserici de lemn cu hramul Sfânta Maria, după cum ne-a precizat  Ierodiac. Ioan Popoiu.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord şi Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

Momentul festiv a început de sâmbătă seara, în prezența celor patru ierarhi, care au săvârșit slujba specială a punerii Sfintelor Moaște pe Sf. Disc, urmată de Vecernia cu Litie. Această slujbă are loc înainte de sfințirea noilor lăcașuri, când moaștele unui sfânt sunt pregătite pentru ca a doua zi, la sfințirea propriu-zisă, să fie așezate în piciorul Sfintei Mese a altarului. Parohia din München a primit astfel un fragment din moaștele Sfântului Fidelis din Como, martir în sec. IV, prăznuit la 28 octombrie.

După slujba de sfinţire, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită la altarul de vară ce către cei patru ierarhi.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul a fost rostit de către IPSAndrei care a vorbit credicioșilor despre importanța Crucii, semn al marii smerenii a Fiului lui Dumnezeu, care s-a întrupat și a pătimit pentru toți oamenii. Corul Agapia al Parohiei, precum și un grup de tineri teologi de la Cluj, au dat răspunsurile liturgice la strană.

După împărtășirea credincioșilor, IPS Serafim a rostit un cuvânt de mulțumire adresat preotului paroh care a înființat parohia și a fost inițiatorul grupului pentru unitatea Diasporei românești în legătură cu Biserica-Mamă, precum și ctitorilor și binefăcătorilor care au participat la edificarea noului lăcaș și a întregului complex din Fasangarten. Activitatea deosebită a Preacuviosului Părinte Simion Felecan ca păstor al comunităţii româneşti începând din 1988, dar mai ales în ceea ce priveşte obţinerea complexului parohial, precum şi osteneala sa neobosită pentru construirea și înzestrarea lăcașului de rugăciune, a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la propunerea IPS Serafim, cu ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur acordat în mod special ctitorilor de biserici. De asemenea, pentru sprijinul deosebit în ridicarea bisericii, Patriarhul României a acordat Ordinul Maria Brâncoveanu doamnei Dr. Marioara Kunst (născ. Mușuroi), principalul ctitor.

Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei, a fost acordat de ÎPS Serafim familiei Ioan și Monica Cornea, domnului arhitect George Dordea, precum și corului parohial „Agapia”, pentru activitatea deosebită în Parohia „Buna Vestire”. De asemenea, Mitropolitul Serafim a înmânat unui însemnat număr de ctitori și binefăcători Gramata Mitropolitană de Ctitor împreună cu „Medalia Sfinților Brâncoveni”, respectiv Gramata de Binefăcător.

În încheierea slujbei, părintele paroh Simion Felecan a mulțumit ierarhilor slujitori și tuturor oaspeților pentru dragostea lor, iar apoi a rostit un cuvânt în care a rezumat istoria parohiei, una dintre cele mai vechi din Germania.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă organizată de parohie în curtea complexului din Fasangarten, la care au fost invitați toți cei prezenți la slujbă. După agapă, a urmat un program artistic, în cadrul căruia artiști români stabiliți în Germania au interpretat piese clasice, melodii populare și poezii.

Cei prezenți la sărbătoare contribuit la colecta pentru ajutorarea bursierilor din programul „Burse pentru Copii săraci din Moldova”, susținut de Mitropolie.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...