IPS Andrei: „Mergeți în lume și oriunde ajungeți, să le spuneți oamenilor că există Dumnezeu!”

de | aug. 6, 2017 | Actualitatea religioasă

Zi de mare sărbătoare a fost astăzi, de praznicul Schimbării la Față a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, la Mănăstirea de la  Ilva Mare.

Sărbătoarea hramului din acest an a fost  marcată prin  prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și părintele Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre evenimentul Schimbării la Față a Domnului Hristos, petrecut pe Muntele Tabor, eveniment necesar pentru întărirea credinței ucenicilor:

„Inclusiv Apostolii Domnului Hristos aveau uneori scăpări în credință. De aceea s-au apropiat de Domnul Hristos rușinați și i-au zis: „Doamne, sporește-ne credința; tare a slăbit credința noastră. Întărește-ne credința!” De ce Domnul Hristos S-a schimbat la Față pe Muntele Taborului? Tocmai pentru a le întări credința ucenicilor Săi.”

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe creștinii prezenți la sărbătoarea mănăstirii să urmeze exemplul Apostolilor și să vestească tuturor existența lui Dumnezeu:

„Pe dumneavoastră v-a urcat astăzi aici Dumnezeu, ca să vă întărească în credință Domnul Iisus Hristos. Să-L vedeți schimbat la Față, dar nu fără efect. Ucenicii s-au dus în lume și o lume întreagă au convertit-o. Frățiile voastre, mergeți în lume și oriunde ajungeți să le spuneți oamenilor că există Dumnezeu, că Domnul Hristos e Dumnezeu, că fără viață spirituală nu se poate. Chiar dacă este o grozavă împotrivire față de credință, față de Biserică, față de rugăciune, față de cele sfinte. Ei, dumneavoastră fiindcă v-ați întâlnit cu Domnul Hristos aici și l-ați văzut schimbat la Față, sunteți niște apostoli ai Lui pentru toată lumea”, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, creștinilor veniți la hramul mănăstirii de la Ilva Mare.

Situat la 50 de km de orașul Năsăud, așezământul monahal de la Ilva Mare a fost înfințat în 1992, pe vatra casei părintești a ieromonahului Daniil Ureche, actualul duhovnic. În fiecare an, pe 6 august, obștea mănăstirii își serbează hramul.

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...