IPS Andrei: „Mergeți în lume și oriunde ajungeți, să le spuneți oamenilor că există Dumnezeu!”

de | aug. 6, 2017 | Actualitatea religioasă

Zi de mare sărbătoare a fost astăzi, de praznicul Schimbării la Față a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, la Mănăstirea de la  Ilva Mare.

Sărbătoarea hramului din acest an a fost  marcată prin  prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat în această dimineață Sfânta Liturghie alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și părintele Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre evenimentul Schimbării la Față a Domnului Hristos, petrecut pe Muntele Tabor, eveniment necesar pentru întărirea credinței ucenicilor:

„Inclusiv Apostolii Domnului Hristos aveau uneori scăpări în credință. De aceea s-au apropiat de Domnul Hristos rușinați și i-au zis: „Doamne, sporește-ne credința; tare a slăbit credința noastră. Întărește-ne credința!” De ce Domnul Hristos S-a schimbat la Față pe Muntele Taborului? Tocmai pentru a le întări credința ucenicilor Săi.”

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe creștinii prezenți la sărbătoarea mănăstirii să urmeze exemplul Apostolilor și să vestească tuturor existența lui Dumnezeu:

„Pe dumneavoastră v-a urcat astăzi aici Dumnezeu, ca să vă întărească în credință Domnul Iisus Hristos. Să-L vedeți schimbat la Față, dar nu fără efect. Ucenicii s-au dus în lume și o lume întreagă au convertit-o. Frățiile voastre, mergeți în lume și oriunde ajungeți să le spuneți oamenilor că există Dumnezeu, că Domnul Hristos e Dumnezeu, că fără viață spirituală nu se poate. Chiar dacă este o grozavă împotrivire față de credință, față de Biserică, față de rugăciune, față de cele sfinte. Ei, dumneavoastră fiindcă v-ați întâlnit cu Domnul Hristos aici și l-ați văzut schimbat la Față, sunteți niște apostoli ai Lui pentru toată lumea”, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, creștinilor veniți la hramul mănăstirii de la Ilva Mare.

Situat la 50 de km de orașul Năsăud, așezământul monahal de la Ilva Mare a fost înfințat în 1992, pe vatra casei părintești a ieromonahului Daniil Ureche, actualul duhovnic. În fiecare an, pe 6 august, obștea mănăstirii își serbează hramul.

Ultimele articole

Care bogat se va mîntui? | Teodor Baconschi

Care bogat se va mîntui? | Teodor Baconschi

Problema raporturilor dintre bogaţi şi săraci, dintre bogăţie şi sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar şi de acţiuni benefice. Conferinţele "Dilema veche" au abordat anul acesta la Cluj-Napoca tema bogăției și...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...