ÎPS Andrei, prezent la hramul istoric al parohiei Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul

de | ian. 7, 2019

De praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, luni, 7 ianuarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, în  biserica parohiei Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Cu această ocazie a fost serbat hramul istoric al acestei parohii, unde ÎPS Andrei a slujit timp de șapte ani, în perioada 1978-1985.

Din soborul de slujitori au facut parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan. La slujbă, alături de numeroși credincioși din parohie și din orașul Turda,  au participat și autorități locale și oameni de cultură.

În cuvântul de învățătură, intitulat „Prorocul incomod”, Mitropolitul Clujului i-a indemnat pe cei prezenți să-și schimbe viața și să-L caute mai des pe Dumnezeu.

 

Totodată, Părintele Mitropolit Andrei a hirotonit pe diaconul Marin Roz în preot pentru comunitatea rromă din Turda, parohie misionară care va funcționa în vechea biserică a parohiei Turda Fabrici, situată pe str. 22 Decembrie 1989.

La finalul slujbei, ierarhul a conferit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, istoricului și cercetătorului  Răzvan Mihai Neagu, profesor la Colegiul Tehnic din Turda.

Parohia Ortodoxă Turda Fabrici, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul și păstorită în prezent de părintele Andrei Gavril Mihai are în componenţa ei 230 familii şi o comunitate numeroasă de etnici rromi. Ei beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”.

Cu această ocazie, părintele paroh i-a mulțumit la finalul Sfintei Liturghii de astăzi Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru sprijin și pentru purtarea de grijă.

Lucrările la noua biserică a parohiei au început în anul 2011, iar sfințirea ei a avut loc în data de 7 ianuarie 2017. În prezent, lăcașul de cult este pregătit pentru pictare.

Mai multe fotografii găsiți AICI

De praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, luni, 7 ianuarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 7 ianuarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...