ÎPS Andrei: „Sfântul Ierarh Pahomie, face cinste Bisericii noastre!”

de | apr. 21, 2017

Avem această îndatorire sfântă de a cultiva, de a mări, de a amplifica cultul Sfântului Pahomie de la Gledin și al Sfinților Mărturisitori Năsăudeni. Omul acesta, care s-a născut în Gledin, face cinste Bisericii noastre! Lumea se secularizează, slăbește credința și dragostea față de neam, de valorile, de tradițiile lui. Și atunci, aducându-ne aminte de Sfântul Pahomie de la Gledin, dorim să și întărim în sufletele oamenilor convingerea că merită păstrate aceste sfinte tradiții, cultivate de sfinții noștri înaintași. Acesta a fost mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei la sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, informează Mitropolia Clujului.

Din anul 2007 locuitorii satului Gledin din comuna Monor, județul Bistrița-Năsăud, îl sărbătoresc pe 14 aprilie, cu mare evlavie, pe unul dintre ierarhii români care și-a făcut cunoscută sfințenia vieții și dincolo de granițe și care a adus cinste acestui sat bistrițean. Cuviosul Pahomie este cel de-al doilea ocrotitor al bisericii ortodoxe din localitate, hramul fiind ales chiar la slujba canonizării acestui sfânt din ținutul Gledinului.

Deoarece anul acesta ziua de 14 aprilie a cazut in Vinerea Mare cand este zi aliturgica, pomenirea sfantului s-a facut în data de 19 aprilie. De la ora 8.00, când s-a oficiat Acatistul Sfântului Pahomie, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

La ora 9:30 protopopul Bistriței, pr Alexandru Vidican, parohul localității, pr Ioan Titieni, soborul numeros de preoți invitați, primarul comunei Monor, Ioan Cira, alături de mulțimea credincioșilor care a venit pregătită de sărbătoare în costume tradiționale și cu brațele pline de flori l-au întâmpinat pe Mitropolitul Clujului la intrarea în sat.

„Credința dată de Domnul Iisus Hristos prin sfinții săi apostoli a fost dată odată pentru totdeanuna.”

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre ortodoxia mărturisitoare, atrăgând atenția asupra necesității unei manifestări mărturisitoare, active, a credinței noastre:

Mi-am început cuvântul de învățătură cu ceea ce ne spune Sfântul Apostol Iuda, în întia sa epistolă sobornicească, versetul 3: Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna. Credința dată, lăsată de Domnul Iisus Hristos prin sfinții săi apostoli, a fost dată odată pentru totdeanuna. Mă veți întreba frățiile voastre, atunci de ce au apărut mai târziu mai multe confesiuni creștine, dacă odată pentru totdeanuna le-a dăruit Domnul Iisus Hristos credința apostolilor și apostolii nouă? Din slăbiciunea oamenilor. Domnul Hristos ne-a lăsat o singură credință, și au fost timpuri în care pentru credința noastră strămoșii noștrii și-au pus viața lor în joc.

Poate v-ați întrebat de ce a ajuns Sfântul Pahomie să se călugărească la Neamț și nu undeva aici în Ardeal? Pentru că pe vremea aceea aici în Ardeal era prigoană împotriva credinței ortodoxe. Și în Moldova, Muntenia și în Țara Românească sunt sate întregi care își au obârșia în Ardeal și care au fost prigoniți pentru credința lor, voiau să îi facă cu sila greco-catolici.

Credința dată odată pentru totdeauna e un lucru mare să o păstrăm. Și Sfântul Pahomie a avut o credință mărturisitoare. A crezut cu tot sufletul său în credința lui. Noi nu vrem răul nimănui, dar vrem să ne păstrăm credința noastră mărturisitoare. Răspunsule liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Prof. Dr. Petru Stanciu.

Preotul paroh, pr. Ioan Titieni, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă față de credincioșii satului, dar și pentru implicarea în continuarea cultului Sfantului Pahomie de la Gledin. De asemenea s-a angajat să ducă mai departe proiectele pe care le-a început.

A fost lansată și cartea „Sfântul Pahomie de la Gledin, un deceniu de la canonizare”, semnată de jurnalistul Dorin Arsinte și care parcurge cei zece ani scurși în parohia Gledin, prezentând numeroasele evenimente culturale, religioase și nu numai, întâmplate în localitatea de pe Valea Șieului, pornind de la momentul canonizării Sf. Pahomie. Cartea a apărut la Editura ,,Mesagerul”, în 2017. După încheierea Sfintei Liturghii, s-a desfășurat un concurs de pricesne organizat de Centrul Cultural din Gledin, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, având înscriși peste 145 de elevi.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...