IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, invitatul Adunarii eparhiale din Germania

de | mai 4, 2015 | Actualitatea religioasă

La invitația Înaltpreasfințitului Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de nord, cu prilejul ședinței Adunării eparhiale și a întrunirii clericilor ortodocși români din această parte a Europei,  în aceasta perioadă Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului se află într-o vizită în Germania.

Vineri, 1 mai, începând cu ora 16,00, în Catedrala Mitropolitană din Nurnberg, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, de către un sobor de ierarhi și preoți din care a făcut parte: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord și PS Sofian, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

De la ora 18.30 a urmat conferința susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu tema: Păstorul și turma. Pastorație prin Taina Spovedaniei. Părintele Mitropolit le-a expus celor prezenți principalele calități pe care trebuie să le aibă un cleric și a atras atenția asupra principalelor responsabilități pe care preotul le are pentru păstoriții săi. Expunerea a fost presărată cu exemple din Sfânta Scriptură, din Sfinții Părinți dar și din literatura universală. Au luat parte ierarhii și clericii, iar la final mulți dintre ei au adresat întrebări și au purtat dialog cu Înaltreasfinția Sa, cu privire la problemele legate de pastorație în parohiile pe care le reprezintă.

Sâmbătă dimineața, de la 7.30, soborul de ierarhi și preoți va oficia Sfânta Liturghie, tot în Catedrala Mitropolitană din Nurnberg după care vor debuta lucrările Adunării eparhiale.

Trebuie remarcat faptul că în Mitropolia Germaniei a devenit o tradiție ca în fiecare an, adunarea eparhială să constituie un prilej de a invita și câte un ierarh, profesor sau duhovnic renumit, pentru a le împărtăși clericilor ortodocși din această parte a diasporei din experiențele sale. Astfel  dacă în cadrul Adunării eparhiale se discută probleme ce țin și de latura administrativă a unei parohii, ajunul ședinței este dedicat inclusiv edificării duhovnicești, prin Sfintele Slujbe și prin participarea la conferința susținută de invitatul special.

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...