IPS Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate la biserica din Pintic, județul Cluj

de | feb. 13, 2022

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 13 februarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Pintic, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială din localitate.

De la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Sorin Călin Căpîlna, preotul Vasile Ciciovan (fiu al satului), preotul Vasile Tarța (fiu al satului), precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda Vameșului și a Fariseului, care se citește în prima duminică a Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre perioada Triodului şi semnificaţia ei pentru viaţa duhovnicească.

Totodată, ierarhul a mai spus că în această perioadă, de reală pocăință, suntem chemați la rugăciune făcută cu stăruință și credință. Astfel, i-a îndemnat pe credincioşi ca atunci când se roagă să îi ierte pe toţi.

„Rugăciunea noastră făcută cu credinţă şi stăruinţă este primită dacă mai îndeplinim o condiţie. În Evanghelia după Marcu, în capitolul 11, începând cu versetul 24, Domnul Hristos ne învaţă: Când stăm şi ne rugăm, trebuie să iertăm orice avem împotriva cuiva, ca şi Tatăl nostru Cel ceresc să ne ierte greşelile noastre”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh Sorin Călin Căpîlna a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință i-a oferit o icoană cu Sfânta Treime.

Pentru întrega activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Sorin Călin Căpîlna. Domnul Adrian Itu a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar preoteasa Iulia-Anamaria Căpîlna, membrii Consiliului Parohial si alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților civile și militare, în frunte cu primarul municipiului Dej, Costan Morar, și comandantul Garnizoanei Dej, colonelul Ioan Munteanu.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din localitatea Pintic (care aparține administrativ de municipiul Dej) a fost construită în perioada 1988-1998, cu eforturi deosebite din partea credincioșilor, în pofida greutăților întâmpinate din partea regimului comunist.

În sat mai există o biserică de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită între anii 1822-1825.

Din luna decembrie 2000, comunitatea parohială este păstorită de preotul Sorin Călin Căpîlna. Acesta desfășoară o bogată activitate pe plan pastoral-liturgic, cultural-misionar, social-filantropic si administrativ-gospodăresc.

Din anul 2015, părintele paroh organizează anual, în Postul Adormirii Maicii Domnului, o tabără de vară pentru copii, intitulată sugestiv „Atelier de Creație”. Totodată, în cursul anului, copiii sunt implicați în acțiuni educative și social-caritative, iar aceștia, la rândul lor, sunt și beneficiarii unor astfel de acțiuni: pachete cu alimente, rechizite la început de an școlar, cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă, evenimente cu ocazia zilei de 1 Iunie și altele.

De asemenea, din anul 2020, Parohia Pintic a încheiat un parteneriat cu o brutărie din apropierea Dejului. În urma acestui parteneriat, 20 de familii, cu posibilități financiare reduse, primesc săptămânal, în mod gratuit, câte două pâini.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...

Slujire arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Teaca

Slujire arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Teaca

În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 24 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea parohială din localitatea Teaca, județul...