IPS Părinte Andrei a oficiat Denia Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 29, 2023 | Actualitatea religioasă

Conform rânduielii speciale din săptămâna a cincea din Postul Paştilor, miercuri seara, 29 martie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

În rugăciune, alături de ierarh au fost slujitori ai Catedralei, părinții profesori și studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și numeroși credincioși clujeni, care au rostit împreună cu strana cele 250 de stihiri urmate de invocația: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.

La finalul deniei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre mijloacele de pocăință pe care ni le pune la îndemână perioada Postului Paștilor, Canonul cel Mare fiind un important mijloc de nevoință și pocăință, iar autorul lui, „Sfântul Andrei Criteanul, dascălul și lucrătorul pocăinței, ne pregătește pentru Paștile cel mari și sfinte”.

Canonul Pocăinței

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din Postul Paștilor, în patru părți, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari. De asemenea, în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare, se citește integral, în cadrul slujbei numite „Denia Canonului cel Mare”.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.

Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare – scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) –  este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări, acestea sunt compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.

Conform Sfinților Părinți, scopul acestui canon este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua internaţională a muzeelor este celebrată la data de 18 mai, în fiecare an. Peste 270 de muzee şi colecţii muzeale funcționează în cadrul Patriarhiei Române. Ziua Internațională a Muzeelor a fost stabilită de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...