ÎPS Părinte Andrei a resfințit biserica din Câțcău și a binecuvântat noua capelă mortuară din localitate

de | aug. 21, 2022

În Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), 21 august 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Câțcău, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării noii capele mortuare din localitate.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, restaurată și înfrumusețată în ultimii șapte ani.

În continuare, la Altarul de vară din curtea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan, preotul paroh Ioan Mărginean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ilustrează vindecarea lunaticului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre „salvarea tinerilor din prăbușirea sufletească și trupească”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej. La chinonic, corul parohiei a interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Mărginean a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în cei 45 de ani de slujire sacerdotală, dintre care 39 de ani în Parohia Câțcău, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Ioan Mărginean cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar domnului Adrian Tomșa i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Primarului comunei Câțcău, ing. Călin Mureșan, i-a conferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, domnului Sorin Lăpușan i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă”, prim-epitropului Vasile Doboș i-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar cântărețului bisericesc Vasile Indrecan și paraclisierului Lucian Hășmășan le-a oferit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a fiecărui creștin”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, în frunte cu preoteasa Angela Mărginean.

După oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a sfințit capela mortuară din localitate, construită cu sprijinul Consiliului Local al comunei Câțcău.

Evenimentul a avut loc în prezența oficialităților locale, a fiilor satului, a numeroși credincioși și tineri îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Atestat documentar în 10 mai 1348, satul Câțcău are o îndelungată și bogată istorie care reține numele voievodului Maxim de Câțcău, dar și al altor personalități culturale din epoca recentă, conform hrisovului.

Biserica Ortodoxă din Câțcău, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a fost construită între anii 1913-1921, prin purtarea de grijă a preotului Ioan Pașca, sub mistria meșterului Ioan Moldovan din Beclean.

De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori, fiind resfințit în data de 22 octombrie 1978, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, iar în data de 24 august 1997, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Începând cu 2015, părintele paroh Ioan Mărginean împreună cu credincioşii parohiei, dar şi cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi centrale, au demarat lucrări ample de renovare şi înfrumusețare.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Pr. Vlad Todoran și Alexandru Coste

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...