ÎPS Părinte Andrei, în mijlocul comunității ortodoxe de români din Salzburg

de | mart. 4, 2019

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, 3 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității de români din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinții Mucenici Epictet şi Astion” din Salzburg, Austria.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de parohul bisericii, pr. dr. Dumitru Viezuianu și consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, în biserica de lemn a parohiei.

Pornind de la Evanghelia după Matei, capitolul 25, versetele 31-46, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Faptele milei creștine”.

La final, părintele paroh dr. Dumitru Viezuianu i-a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Salzburg. De asemenea, i-a transmis gândurile și urările chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

La slujbă au participat numeroși credincioși, tineri, oameni de cultură și invitați, printre care președintele Academiei Europene pentru Științe și Arte, prof. univ. dr Felix Unger, și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. dr. Sorin Câlea.

Prof. dr. Felix Unger a adresat un cuvânt și a apreciat contribuția valoroasă a Mitropolitului Andrei, atât în Eparhia Clujului, cât și în cadrul Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg. Totodată, a amintit despre prezența sa la Cluj și despre legătura cu România. Cuvinte de apreciere a avut și față de comunitatea românească din Salzburg, care reînvie valorile creștine într-o lume secularizată.

Din partea comunității, au luat cuvântul: domnul arhitect ing. Eugen Dumitru și doamna prof. Flora Ennsberger.

În numele tinerilor din comunitate a vorbit eleva Daria Andreca, care a mărturisit că:

„Întâlnirea cu Înaltpreasfinția voastră, slujirea și cuvântul de învățătură ne-au adus bucurie și nouă, elevilor și studeților. Știm cât de mult promovați la Cluj legătura dintre Biserică și Școală.

În orașul nostru avem zece cadre didactice care predau în limba română, dintre care trei predau disciplina Religie (prof. Valentina Dragomir, înv. Eugenia Viezuianu, pr. prof. dr. Dumitru Viezuianu), peste 150 de elevi fiind înscriși la orele de religie.

(…)Frumoasa limbă română în care ne rugăm și vorbim, costumele populare, prezența noastră în fiecare duminică la biserică, sunt zestrea pe care dorim să o transmitem generațiilor viitoare.

Va mulțumim că ne-ați adus de acasă, din România, binecuvântarea Bisericii mame. Suntem convinși că rădăcinile creștine sunt suportul moral și spiritual al vieții noastre. Purtăm cu bucurie aceste costume populare, împodobite cu elemente creștine, care vorbesc despre credința poporului român, a tradițiilor frumoase, adăugând azi și mărțișorul, simbolul primăverii”.

Întâlnirea duhovnicească s-a încheiat cu un moment artistic.

Scriitoarea Miruna Mureșanu a recitat din poemele proprii, sub genericul „Iubirea mea de Dumnezeu”, lectura fiind dedicată bucuriei reîntâlnirii cu Mitropolitul Andrei. Totodată, a anunțat apariția noul volum, intitulat sugestiv „Timpul nostalgiei”.

Eleva Maria Obereiter, fiică duhovnicească a parohiei, a interpretat pricesne și cântece dedicate mamelor, acum, în preajma zilei de 8 Martie.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost prezent încă de sâmbătă, 2 martie, la Salzburg, cu prilejul ședinței anuale a Academiei Europene pentru Științe și Arte, al cărui membru este din anul 2007.

Mai multe detalii AICI

Istoricul Parohiei cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinții Mucenici Epictet şi Astion”

ÎPS Părinte Andrei, în mijlocul comunității ortodoxe de români din SalzburgParohia Ortodoxă Română din Salzburg a fost înființată în anul 1976, la dorința de a avea asistență religioasă, credincioșii ortodocși români din Salzburg și din împrejurimi.

Parohia se află sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și funcționează în cadrul Vicariatului Ortodox Român din Viena.

În anul 2007 s-a pus piatra de temelie pentru o biserică proprie, din lemn, care a fost sfințită pe data de 13 iunie 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...