ÎPS Părinte Andrei, la Ceremonia de avansare a polițiștilor clujeni

de | mart. 22, 2019

Vineri, 22 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la Ceremonia de avansare a polițiștilor clujeni. Cu acest prilej a oficiat o slujbă de mulțumire, i-a binecuvântat pe cei prezenți și a rostit un scurt cuvânt de învățătură. 

183 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost avansați în gradul profesional următor cu ocazia Zilei Poliției Române.

Ceremonia de avansare s-a desfășurat în Piața Unirii, din Cluj-Napoca, în mijlocul comunității clujene. La ceremonie au participat ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, subprefectul Clujului, Alin Danci, chestor de poliție Apreutesei Victor – Wili, adjunct al inspectorului general al Poliției Române, șefi și comandanți din cadrul structurilor de apărare și ordine publică din județul Cluj, reprezentanți ai autorităților publice județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Cluj, precum și ai societății civile.

De asemenea, cu acest prilej, conducerea inspectoratului a felicitat public doi clujeni care au dat dovadă de spirit civic și au prins și imobilizat autorul unei tâlhării, recuperând geanta unei femei. Siguranţa socială este o valoare şi un deziderat comun ce poate fi atins doar prin parteneriatul socio-instituţional, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj promovează spiritul civic şi încurajează actele prin care comunitatea contribuie la prevenirea faptelor antisociale.

Evenimentul a fost urmat de Festivitatea de depunere a jurământului militar de către elevii Școlii de Agenți de Poliție Septimiu Mureșan, Cluj-Napoca.

Festivitățile din Piața Unirii au fost precedate de un spectacol oferit de demonstrațiile câinilor polițiști de la Centrul Chinologic Sibiu, care au adunat zeci de copii și, implicit, râsete, zâmbete și bucurie.

La data de 25 martie se împlinesc 197 de ani de la atestarea documentară a Poliţiei Române, această dată având atât o semnificaţie religioasă, Ziua Bunei Vestiri, cât şi o semnificaţie laică, aniversarea Zilei Poliţiei Române.

Potrivit site-ului oficial al Poliției Române, în 1822, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica (1822-1828), a înmânat marelui agă Mihăiță Filipescu, șef al poliției din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Agiei (poliția acelor vremuri). Alături de siglă, se afla o ghirlandă din aur, în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). Simbolul creștin al Bunei Vestiri a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

Sursa: https://cj.politiaromana.ro
Photo Credit: Facebook/Inspectoratul de Politie Judetean Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...