ÎPS Părinte Andrei și PS Părinte Iustin au fost invitații rapsodului Grigore Leșe în satul natal, Stoiceni

de | iul. 3, 2017

Grigore Leşe și-a deschis porţile casei părinteşti pentru evenimentul cultural „Acasă la Grigore Leșe”, în codrii de basm din Țara Lăpușului. A fost o adevărată sărbătoare populară în satul Stoiceni, din Țara Lăpuşului, unde s-au adunat oameni de cultură din toată România. Invitați speciali ai interpretului au fost Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Justin, informează Mitropolia Clujului.

Ierarhii au fost întâmpinați la intrarea în sat de călăreții din sat îmbrăcați în frumoasele straie tradiționale, apoi, Grigore Leşe şi-a invitat musafirii la biserica din deal, locul unde a fost botezat şi unde le-a povestit despre înaintașii lui. După ce s-au închinat, întregul alai s-a mutat la casa părintească a muzicianului unde cei doi ierarhi au oficiat o slujă de binecuvântare a casei binecunoscutului interpret şi au săvârşit Slujba parastasului după cei trecuţi la Domnul din familia sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a felicitat pe Grigore Leșe pentru inițiativă și pentru întreaga carieră, dar mai ales pentru că prin tot ceea ce face încearcă să păstreze și să cultive cultura tradițională.

Este un gest de spiritualitate profundă cel pe care îl face astăzi maestrul Grigore Leşe, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, pentru că îşi aduce aminte, aici, în vatra părintească, de cei ce s-au mutat în eternitate. Noi credem şi mărturisim că ei îşi continuă existenţa. Legătura maestrului Grigore Leşe cu tradiţiile, cu valorile spirituale ale acestui neam sunt deosebite. Şi dacă Dumnezeu a potrivit sau dânsul a ales această zi în care să vină la Stoiceni, la rădăcini şi să ne provoace pe noi să binecuvântăm această casă memorială şi să ne aducem minte de înaintaşi, dacă dânsul a programat sau Dumnezeu a rânduit aşa, această festivitate şi această pomenire are loc pe 2 iulie, când îl pomenim pe Sfântul Ştefan cel Mare, care, din punct de vedere a credinţei şi a dragostei faţă de neam, este reprezentativ, într-o lume în care toate sunt aproximative şi în care şi credinţa oamenilor slăbeşte şi ataşamentul faţă de valorile naţionale scade. Într-o lume ca aceasta iată că maestrul Grigore Leşe ne-a provocat să venim, întâi de toate să ne aducem aminte de Dumnezeu, să ne aducem aminte de cei ce au plecat din lumea aceasta, şi să ne aducem aminte de tradiţiile noastre sfinte. Nu numai astăzi, poate mai mult astăzi, dar nu numai astăzi, sunt cosmopoliţi care nici nu-şi mai pun problema credinţei şi nici nu mai au ataşament faţă de valorile spirituale ale neamului.

Preasfințitul Părinte Justin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului i-a acordat Interpretului, etnomuzicologului și realizatorului de emisiuni, Grigore Leşe o Gramată Episcopală, emisă cu ocazia acestui eveniment.

Este un eveniment fără precedent ca, după cinstirea ce am adus-o Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iată Mitropolitul Clujului şi cu Ierarhul locului să vină să cinstească, să omagieze şi să comemoreze părinţii unui mare artist, ai unui mare maestru, activitatea unui mare artist. Dacă la 1510 ani de la plecarea din lumea aceasta a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, poporul român încă mai dă genii, înseamnă că n-a secat fibra acestui neam. Şi dacă Ştefan cel Mare a devenit nemuritor şi Sfânt, în cele din urmă este pentru că a făcut mult pentru poporul său. Ţara Lăpuşului este fericită că s-a născut maestrul Grigore Leşe în acest spaţiu. Prin ceea ce face intră în nemurire şi noi apreciem această lucrare mare şi importantă, preţuim mult aria folclorică şi arta muzicală pe care le promovează şi sperăm ca în umbra maestrului Grigore Leşe, aşa cum au crescut în umbra marilor bărbaţi ai neamului nostru ucenici, să crească şi alţi tineri, alte vlăstare care vor duce mai departe valoarea sacră a folclorului românesc. Nu doar folclor şi divertisment, ci valoarea sacră a folclorului românesc, care este tot atât de sacră ca şi slujba Bisericii, ca şi rugăciunea Bisericii pentru că este izvorâtă din popor, din inima şi din sufletul neamului românesc” a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

La rândul său rapsodul Grigore Leșe a precizat că prin evenimentul cultural de astăzi încearcă o realfabetizare a culturii tradiționale:

Ce fac eu aici, nu este un festival. Aș putea numi momentul o sărbătoare a comunității, unde au venit oameni adevărați, oameni care trăiesc în simplitate. În ziua de astăzi, noi trebuie să ne realfabetizăm în ceea ce privește cultura tradițională. Oamenii s-au îndepărtat, se duc spre un divertisment ieftin, imită, nu trăiesc în rost. Toată manifestarea de azi vreau să fie sub semnul simplității, al rostului și al rânduielii.

În final, ierarhii şi preoţii, dar şi alţi participanţi oficiali au fost invitaţi la masă în şură, după tradiţia lăpuşeană.

Realizatorul emisiunii Drumul lui Leșe, de la TVR 3, își dorește să dezvolte în satul natal un centru cultural de anvergură europeană. Centrul Cultural „Grigore Leșe” din Stoiceni a fost inaugurat în urmă cu doi ani, odată cu ridicarea unei locuințe țărănești autentice pe locul casei în care Leșe s-a născut și a crescut.

Evenimentul din 2 iulie, de la Stoiceni, județul Maramureș, a adus în prim-plan valorile culturale autohtone, dar și pe cele din alte spații etno-folclorice. Nu au lipsit cântecele care ne-au însoțit istoria și povești despre oamenii satelor.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată la biserica satului din Stoiceni și s-a încheiat cu un recital susținut de Grigore Leșe și Marius Vernescu.

Grigore Leşe a horit prin toată lumea, iar cântecele lui au dus tradiţiile româneşti pe toate continentele. Sufletul său a rămas însă mereu acasă, în Stoiceni, unde rapsodul care nu și-a abandonat niciodată portul popular, se întoarce mereu cu același sentiment de dragoste pentru locuitori, pentru părinți și pentru tradiții.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...