Ispitirea femeii cananeence (Joi, Săptămâna a XVI-a după Rusalii)

de | sept. 21, 2023

Evanghelia zilei: Mc 7, 24 – 30

În vremea aceea a venit Iisus  în ţinutul Tirului şi al Sidonului şi, intrând într-o casă, dorea să nu ştie nimeni de El, dar n-a putut să rămână ne­cunoscut. Căci, auzind despre El o femeie, a cărei fiică avea duh necurat, a venit şi a căzut la picioarele Lui. Iar femeia era din neamul grecilor, din Fenicia Siriei. Ea îl ruga să scoată afară diavolul din fiica ei. Dar Iisus i-a zis: lasă să se sature întâi fiii; căci nu este bine să iei pâinea fiilor şi s-o arunci câinilor. Ea însă, răspunzând, I-a zis: adevărat, Doamne, dar şi câinii mănâncă, sub masă, din fărâmiturile fiilor. Atunci Iisus i-a spus: pentru acest cuvânt, du-te; a ieşit diavolul din fiica ta. Iar ea, ducându-se acasă, a găsit pe copilă culcată în pat, iar diavolul ieşise.

Ispitirea femeii cananeence

Pericopa biblică cu femeia cananeiancă relatată de evangheliştii Matei şi Marcu are o bogăţie teologică deosebită din punctul de vedere al mesajului pe care-l transmite. Tocmai pentru aceasta Biserica a ales pe­ri­copa cu femeia canane­iancă, în versiune mateiană, drept a 6-a peri­copă biblică, din cele 7, câte se citesc la Taina Sfântului Maslu.

Este vorba aici de o femeie străină de credinţa iudaică, de o femeie din părţile Tirului şi ale Sidonului, mai exact din Fenicia Siriei, cum ţine să precizeze Sfântul Evanghelist Marcu.[1] Auzind că Iisus trece prin acele ţinuturi, l-a întâmpinat strigând:

„Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de un demon.” (Mt 15, 22).

Sunt trei aspecte aici ce se impun atenţiei. Primul este acela că femeia striga.[2] Trebuie să facem distincţie între cuvânt, respectiv între grăire, pe de o parte şi strigăt, pe de altă parte, pentru a înţelege mai bine epi­sodul relatat de evanghelist. De pildă, când relatează o cuvântare rostită de Domnul Hristos sau un cuvânt rostit de Dânsul, evangheliştii nu uită să precizeze acest mic amănunt: „le-a grăit, zicând”[3] arătându-li-se astfel felul adresării, modalitatea vorbirii.

Femeia cananeicancă nu mai respecta regulile bunei-cuviinţe. Ea nu vorbea, ci striga. Nu am greşi dacă am folosi ca sinonim termenul „urla”. Aşadar femeia urla. De ce? Pentru că avea o fiică stăpânită de un diavol. Prin urmare nu ea era stăpânită de un diavol, ci fiica ei, dar durerea o făcea să nu mai respecte protocolul bunei-cuviinţe.

Faptul că nu se ruga pentru sine, ci pentru fiica ei este un alt aspect care se impune atenţiei. Al treilea este adresarea cu care-l întâmpină pe Domnul Hristos. Chiar dacă striga, chiar dacă urla, femeia cananeiancă îl numeşte pe Domnul Hristos „Fiul lui David”,[4] adică Mesia cel care are puterea de a mântui.

Ce face Domnul Hristos? Nu îi adresează nici un cuvânt. O nesoco­teşte, o dispreţuieşte – cum facem mare majoritate atunci când cineva stri­gă la noi. Dar această tăcere a Domnului Hristos este raţională. Fe­meia cananeiancă este pusă la încercare, este ispitită, altfel spus, este supusă unui examen.

În această împrejurare intervin ucenicii Domnului Hristos, care-l rugau:

„Slobozeşte-o, că strigă în urma noastră.” (Mt 15, 23).

Dar Domnul Hristos îşi declină competenţa, zicând:

„Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel.” (Mt 15, 24).

Văzând că nu este luată în seamă, femeia cananeiancă dovedeşte şi bună-cuviinţă. Dacă înainte striga în urma Domnului, deci mergea în spatele Lui, acum îl înfruntă. Vine în faţa Lui, dar nu oricum, ci I se aruncă la picioarele, cum spune Sfântul Evanghelist Marcu:

„A căzut la picioarele Lui.” (Mc 7, 25).

Şi dacă înainte striga, acum grăia, mai bine zis se ruga:

„Doamne, ajută-mă.” (Mt 15, 25).

Domnul Hristos iarăşi îşi declină competenţa, dar de data aceasta i se adre­sează femeii:

„Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor.” (Mt 15, 26; Mc 7, 27).

Se face referire aici la poporul evreu, pe de o parte, iar pe de altă parte, la popoarele vecine şi la toţi cei care erau străini de credinţa iu­daică, numiţi de evrei câini. Femeia ştia acest lucru, ştia că evreii îi con­si­deră pe cei străini de credinţa lor spurcaţi, acest biet animal fiind so­cotit de toate popoarele orientale ca spurcat.

Cu siguranţă nu era prima dată când auzea această jignire, această insultă. Important este răspunsul pe care-l dă femeia. Ea îi răspunde Mântuitorului:

„Da, Doamne – adică aşa este precum zici, confirm ceea ce zici –, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor.” (Mt 15, 27; Mc 7, 28),

dând dovadă de mare smerenie, dar şi de iscusită inteligenţă, deoarece dă un răs­puns neaşteptat, care nu putea fi anticipat, un răspuns care-l în­cântă şi pe Domnul Hristos, drept pentru care această cananeiancă dobândeşte apelativul :

„O! Femeie.” (Mt 15, 28).

Acest vocativ exclamativ este unic în Evanghelii. Tot unic este şi adjectivul mare din sintagma:

„Mare este credinţa ta.” (Mt 15, 28).

Şi un alt aspect, o altă nuanţă care nu trebuie să treacă neobservată este cu­vântul pe care-l spune Domnul Hristos acestei femei:

„Fie ţie după cum voieşti.” (Mt 15, 28).

Nu ca celorlalţi: „după credinţa ta”, ci „după cum voieşti”. Aşadar nimeni nu s-a mai învrednicit de aceste cuvinte. Acest mod de exprimare diferit are rostul de a sublinia că celor smeriţi Dumnezeu le dă har peste har. De ce?

„Pentru că Dumnezeu după ce ispiteşte pe cineva, după ce-l căzneşte pe cineva, după ce-l încearcă, îl cinsteşte şi-l copleşeşte cum ştie El, clătinat şi îndesat, din belşug şi din prea plin, boiereşte, împărăteşte.”[5] – cum spunea N. Steinhardt, monahul de la Rohia.

Şi mai trebuie adăugat ceva: Dumnezeu împarte harul cui voieşte, indiferent că este evreu, creştin sau păgân. Cărturarii şi fariseii aduceau îngrădiri în ce pri­veşte mântuirea. Ziceau:

„Numai cei ce sunt cu noi se mântuiesc!”.

În realitate Dumnezeu ştie cine se mântuieşte şi cine nu se mân­tu­ieşte.

[1] Mc 7, 26.

[2] Mt 15, 22.

[3] Mt 13, 3.

[4] Mt 15, 22.

[5] N. Steinhardt, Dăruind vei dobândi, p. 34.

Meditație la Evanghelia zilei
Meditație la Evanghelia zilei
Ispitirea femeii cananeence (Joi, Săptămâna a XVI-a după Rusalii)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prileapetru/" target="_self">Pr. Petru Ioan Ilea</a>

Pr. Petru Ioan Ilea

Preot, doctor în teologie, hirotonit preot de către Preasfințitul Vasile Someșanul în data de 6 septembrie 2004 pe seama Centrului de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II unde a slujit până la data de 15 mai 2010 când a fost transferat la Parohia ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent.

Emisiuni recente

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...

Catehism. ABC-ul credinței | O tâlcuire a Crezului IX

Catehism. ABC-ul credinței | O tâlcuire a Crezului IX

În această emisiune vom discuta din nou pe marginea temei O tâlcuire a Crezului. Crezul sau Simbolul de credință cuprinde, în afirmații concise, principalele aspecte ale învățăturii de credință a Bisericii. Se rostește la fiecare Liturghie dar și în rugăciunile...

Condamnarea unui martir: Sf. Liviu-Galaction în temnița de la Aiud

Condamnarea unui martir: Sf. Liviu-Galaction în temnița de la Aiud

https://youtu.be/Cx4DSPmuI98 În acest episod, Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, îl are ca invitat pe istoricul Dragoș Ursu pentru o analiză detaliată a contextului istoric și politic în care a fost condamnat Sfântul Mucenic Liviu-Galaction...