„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

de | mai 17, 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024.

Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur, atât pentru vizitatori, dat mai ales pentru organizatorii manifestărilor. Radio Renașterea aduce mai aproape de ascultătorii săi acest important eveniment cultural, prin informațiile oferite chiar de către reprezentanții muzeelor participante.

Astfel, la Muzeul Mitropoliei Clujului, directorul instituției, dl Paul Ersilian Roșca ne-a oferit numeroase detalii despre o seară aparte, ce marchează cei 10 ani de participare a muzeului la evenimentul cultural nocturn și, mai ales, momentele speciale care-i vor întâmpina pe vizitatori: vernisajul expoziției temporare „Iconografii”, cuprinzând lucrări ale studenților secției de artă-sacră a Facultății de Teologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și care va marca totodată centenarul învățământului universitar teologic clujan, apoi plimbările culturale prin galeriile muzeului ori prin spațiu necropolei arhiepiscopale.

De asemenea, muzeele Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au pregătit numeroase momente de neuitat pentru vizitatorii de toate vârstele. De exemplu, am aflat de la dna Liana Săsăran că la Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, de mare interes este expoziția de animale preistorice, pe care astăzi le regăsim doar în filme sau jocuri video. În aceeași clădire se află și Muzeul de Mineralogie, despre care dna Luminița Zaharia ne spune că deține află cea mai mare colecție de mineralogie din țara noastră. Cu multe momente inedite ne așteaptă și Galeria Paul Sima a universității clujene. Așa cum ne-a dezvăluit curatorul locației, dl Silviu Man, găsim aici expoziții de pictură inedite dar ne putem bucura și de întâlnirea cu artiștii plastici ori de ateliere. Un alt loc frumos este și Sala Liviu Vlad a UBB care a pregătit, potrivit celor transmise de dna Paula Cazacu, o simfonie retrospectivă în culorile artistului. De la Muzeul Memorial David Prodan, dl Gelu Teampău Luca ne transmite că acest muzeu își așteaptă oaspeții cu benzi desenate ce îi ilustrează pe Cavalerii Crucii Negre și epopeea Cavalerilor Teutoni în Transilvania dar și cu alte momente importante.

La Ciucea, Muzeul Memorial Octavian Goga oferă o seară dedicate marelui poet, publicist și politician care dă și numele instituției, cu participarea iubitorilor de lectură, iar la Turda, Muzeul de Istorie dezvăluie celor care îi trec pragul multe colecții arheologice, colecții etnografice și de artă aparte. De la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, dna Lavinia Moldovan ne informează că toate cele patru locații ale complexului, Muzeul din Bistrița, Casa Argintarului, Muzeul Grăniceresc Năsăudean și Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, vor avea porțile larg deschise pentru a-și întâmpina vizitatorii cu expoziții, activități, colecții, concursuri și multe alte momente de neuitat.

În speranța că Noaptea Europeană a Muzeelor este un bun prilej de a descoperi frumusețea acestor destinații cu totul speciale, în care mărturiile materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei omenirii şi ale mediului înconjurător sunt îngrijite și când e necesar restaurate de oameni deosebiți, pasionați și iubitori de cultură, vă invităm să îndrăgim și să sprijinim muzeele, zi și noapte.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Opera Aperta 2024 la Cluj-Napoca

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate. Din balcoanele unor clădiri emblematice ale...

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Concert simfonic – dirijor Azim Karimov

Vineri, 14 iunie 2024, ora 19, Abonament 30 Colegiul Academic Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Azim Karimov dirijor Valentin Șerban vioară   Édouard Lalo Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră Serghei Rahmaninov Dansurile simfonice, op. 45 Prezent...