Istoria Rromilor, făcută cunoscută în rândul școlarilor clujeni

de | feb. 1, 2016 | Activități parohiale

La inițiativa președintelui Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Lacătuș-Crăciun și în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca, se desfășoară în această perioadă, mai multe activități cu scopul de a crește gradul de conștientizare a evenimentelor dramatice din istoria mai puțin cunoscută a rromilor, în special cele legate de genocidul din timpul regimului nazist.

O primă activitate a avut loc joi, 27 ianuarie 2016, când președintele Asociației „Sfântul Moise Arapul”, a participat la o lecție deschisă a elevilor rromi de la Școala Generală „Traian Darjan” din Someșeni. Aici, Ioan Lacătuș-Crăciun le-a vorbit școlarilor despre contextul și persecuția rromilor din perioada nazistă.

Duminică, 31 ianuarie 2016, în comunitatea de rromi din Pata-Rât, au fost comemorați toți rromii care au murit în lagărele naziste și în deportări, prin participarea la Sfânta Liturghie, și la slujba parastasului, ce a fost săvârșită de preotul misionar Gelu Săvărășan la finalul slujbei.

O slujbă de parastas pentru rromii care au murit în lagărele naziste a fost oficiată duminică, 31 ianuarie și în parohia din Turda Fabrici, moment la care a participat și președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Crăciun-Lăcătuș. De asemenea, în cadrul activității catehetice pentru copiii și tinerii rromi din Turda Fabrici, tânărul rrom Ludovic Moca alături de Ioan Crăciun-Lăcătuș, le-au explicat copiilor despre holocaustul rromilor.

În zilele următoare, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca și în colaborare cu mai multe cadre didactice vor organiza și alte activități cu acest specific pentru copiii rromi din școlile din municipiul Cluj-Napoca și din localitățile învecinate.

Pe continental European regimul nazist a omorât peste 2 milioane de persoane din rândul rromilor, alături de circa 6 milioane de evrei și peste 250 de mii de persoane cu dizabilități fizice și mintale. Despre genocidul rromilor în lagărele naziste, doar în ultimii ani s-a început să se vorbească. Încă prea puține sunt cunoscute despre acest fapt sau aproape de loc.

Astfel, din acest an, cu binecuvântarea ÎPS Andrei, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” dezvoltă proiectul cu titlul „Rromii și istoria lor”, proiect în cadrul căruia vor fi organizate evenimente diverse, pentru a face cunoscută istoria rromilor.

 

Ultimele articole

Procesiune de Rusalii la Dej, ediția a VI-a

Procesiune de Rusalii la Dej, ediția a VI-a

Protopopiatul Ortodox Dej organizează duminică, 4 iunie 2023, ora 18:00, tradiționala Procesiune de Rusalii, după o pauză de trei ani, din cauza pandemiei. Dejenii sunt invitați să participe, amintindu-se că „evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în...

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...