Istoria Rromilor, făcută cunoscută în rândul școlarilor clujeni

de | feb. 1, 2016

La inițiativa președintelui Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Lacătuș-Crăciun și în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca, se desfășoară în această perioadă, mai multe activități cu scopul de a crește gradul de conștientizare a evenimentelor dramatice din istoria mai puțin cunoscută a rromilor, în special cele legate de genocidul din timpul regimului nazist.

O primă activitate a avut loc joi, 27 ianuarie 2016, când președintele Asociației „Sfântul Moise Arapul”, a participat la o lecție deschisă a elevilor rromi de la Școala Generală „Traian Darjan” din Someșeni. Aici, Ioan Lacătuș-Crăciun le-a vorbit școlarilor despre contextul și persecuția rromilor din perioada nazistă.

Duminică, 31 ianuarie 2016, în comunitatea de rromi din Pata-Rât, au fost comemorați toți rromii care au murit în lagărele naziste și în deportări, prin participarea la Sfânta Liturghie, și la slujba parastasului, ce a fost săvârșită de preotul misionar Gelu Săvărășan la finalul slujbei.

O slujbă de parastas pentru rromii care au murit în lagărele naziste a fost oficiată duminică, 31 ianuarie și în parohia din Turda Fabrici, moment la care a participat și președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Ioan Crăciun-Lăcătuș. De asemenea, în cadrul activității catehetice pentru copiii și tinerii rromi din Turda Fabrici, tânărul rrom Ludovic Moca alături de Ioan Crăciun-Lăcătuș, le-au explicat copiilor despre holocaustul rromilor.

În zilele următoare, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, în parteneriat cu Asociația Studenților Rromi „Romano Suno” din Cluj-Napoca și în colaborare cu mai multe cadre didactice vor organiza și alte activități cu acest specific pentru copiii rromi din școlile din municipiul Cluj-Napoca și din localitățile învecinate.

Pe continental European regimul nazist a omorât peste 2 milioane de persoane din rândul rromilor, alături de circa 6 milioane de evrei și peste 250 de mii de persoane cu dizabilități fizice și mintale. Despre genocidul rromilor în lagărele naziste, doar în ultimii ani s-a început să se vorbească. Încă prea puține sunt cunoscute despre acest fapt sau aproape de loc.

Astfel, din acest an, cu binecuvântarea ÎPS Andrei, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” dezvoltă proiectul cu titlul „Rromii și istoria lor”, proiect în cadrul căruia vor fi organizate evenimente diverse, pentru a face cunoscută istoria rromilor.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...