În cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Bistrița, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, le-a transmis un mesaj tinerilor participanți, subliniind importanța rugăciunii în viața spirituală. În predica sa, rostită după rugăciunea de dimineață, săvârșită la Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, ierarhul a explicat cele cinci trepte calitative ale rugăciunii și a încurajat tinerii să aspire la cele mai înalte stări de comuniune cu Dumnezeu.
„Cea mai slabă rugăciune este rugăciunea amestecată cu păcat”, a explicat IPS Andrei, avertizând asupra pericolului de a permite minții să fie distrasă de gânduri lumești sau păcătoase în timpul rugăciunii. „Să nu stăruim însă în această rugăciune”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, îndemnând la o concentrare mai mare asupra esenței rugăciunii. Mitropolitul Clujului a detaliat apoi etapele superioare ale rugăciunii, de la rugăciunea făcută cu mintea, la rugăciunea în care „mintea coboară în inimă”. Acest tip de rugăciune, a explicat el, aduce o apropiere mai mare de Dumnezeu și este caracterizată de o sinceritate și intensitate mai mare.
„Acum, zic Părinții, că mai este și o a cincea treaptă calitativă a rugăciunii, care este mai mult decât o rugăciune. Este starea de răpire sau de extaz”, a continuat ierarhul, încurajându-i pe tineri să aspire la această stare de comuniune profundă cu Dumnezeu. „Sigur, eu vă urez să ajungeți și la această stare”, le-a spus Mitropolitul Andrei, subliniind că acest nivel înalt al rugăciunii este dificil de atins, dar nu imposibil.
În final, ierarhul a citat din Epistola Sfântului Pavel către Romani, pentru a sublinia faptul că adevărata rugăciune vine prin intermediul Duhului Sfânt: „Noi nici nu știm să ne rugăm, căci Duhul Sfânt se roagă în inima noastră cu suspinuri adânci”.
Tinerii ortodocși, participanți la ITO 2024 de la Bistrița, au început a doua zi a întâlnirii în rugăciune, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din oraș (secolul XIII). Lăcașul a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Împreună cu preoții coordonatori, ei i-au mulțumit Lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă și pentru darurile oferite de-a lungul vieții.
Apoi, de la ora 10:00, la Sala Polivalentă din oraș, au luat parte la conferința „Tinetețea – Timpul cu Hristos, vindecarea de vremuri!”, susținută de pr. Constantin Necula, care a purtat un dialog cu jurnalistul Dan Negru. Ziua continuă cu o serie de workshopuri, organizate la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița, iar de la ora 19:00, tinerii, alături de locuitorii orașului, vor lua parte la Procesiunea Bucuriei.
FOTO: IONUȚ CHIFA