ITO Cluj-Napoca 2022, tema ședinței administrative lunare a preoților din Protopopiatul Cluj 1

de | aug. 10, 2022

Istorica biserică ortodoxă cu hramul „Sfintei Treimi”, aflată pe strada „Bisericii Ortodoxe”, a găzduit marți, 9 august, ședința lunară administrativă a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1. Invitatul special al ședinței a fost părintele Cornel Coprean, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Prezența sfinției sale a fost prilejuită de organizarea, la Cluj-Napoca, în zilele de 26 și 27 august, a Întâlnirii tinerilor ortodocși din cadrul Mitropoliei. Părintele consilier cultural a oferit rezumativ informații legate de organizare.

Părintele Cornel Coprean a adresat mulțumiri părintelui protopop Dan Hognogi, pentru implicare și mobilizarea preoților arondați Protopopiatului Cluj 1, precum și preoților voluntari, care vor contribui la buna defășurare a evenimentului. Dealtfel, părintele consilier cultural a adăugat că va exista o întâlnire preliminară cu preoții voluntari. În egală măsură, vor fi distribuite materiale promoționale, care vor cuprinde detaliat programul celor două zile. „Ne dorim să fim gazde ospitaliere și să ne ridicăm la nivelul așteptărilor”, a mai spus părintele Cornel Coprean.

Pentru mai multe informații, poate fi accesată pegina de Facebook dedicată evenimentului de la Cluj-Napoca. ”În viaţa oricărui neam, rolul tinerilor este unul esenţial, deoarece priveşte însăşi dăinuirea acestuia, cu tot ceea ce are el mai bun, respective credinţă, tradiţii, cultură. Biserica Ortodoxă Română vine în întâmpinarea tinerei generaţii, prin organizarea unor astfel de întâlniri, pline de efervescenţă spirituală şi culturală, de activități de formare și informare, de dialoguri menite ale hrăni mintea și inima deopotrivă”, a completat Pr. Dan Hognogi.

Scopul întâlnirii de las Cluj-Napoca este crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare, care să-i apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară. Această întâlnire reprezintă o încununare a evenimentelor dedicate tinerilor şi organizate în anul 2022 pe cuprinsul Patriarhiei Române.

Obiectivele evenimentului de la Cluj-Napoca sunt creşterea nivelului de formare și informare a tinerilor cu privire la valorile tradiţiei, istoriei și științei, promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor, creşterea numărului de voluntari în grupurile de tineret şi în comunităţile locale, promovarea valorilor familiei creştine şi a atitudinii pentru viaţă.

Cluj-Napoca a mai fost, în 2015, gazda tinerilor ortodocși din întreaga europă, în cadrul unui eveniment derulat sub genericul „Împreună pentru viitorul Europei“. Întâlnirea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului și a fost înscrisă în calendarul manifestărilor pe care municipiul Cluj-Napoca le-a găzduit, în contextul în care municipiul a fost în 2015 Capitală europeană a tineretului. Tot în acest an, Cluj-Napoca va găzdui un alt eveniment dedicat tinerilor. Concret, în perioada 15 -18  septembrie, tinerii din România își dau întâlnire la Cluj-Napoca, în cadrul Summitului Tinerilor. Evenimentul definitoriu pentru mișcarea de tineret din România revine cu un concept cu totul special: Întoarcerea la rădăcini. Anul acesta, prin toate activitățile Summitului, se dorește abordarea subiectului sustenabilității, un subiect de o importanță majoră pentru viitorul tuturor generațiilor, dar și cel al participării reale a tinerilor.

Să mai adăugăm că de curând, tinerii ortodocşi din toată lumea s-au reunit la Wroclaw, Polonia, în perioada 18-23 iulie. Scopul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Wroclaw 2022 a fost acela de a aduce împreună lucrători de tineret dedicați și tineri din Bisericile Ortodoxe din întreaga lume pentru a împărtăşi unitatea și universalitatea Bisericii Ortodoxe și pentru a se susţine reciproc în domeniul misiunii pentru tineri.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură